Goldman Sachs končí expanzi v Brazílii

Goldman Sachs

Goldman Sachs Zdroj: profimedia.cz

Hospodářská situace největší latinskoamerické země se vyvíjí o poznání hůře, než si ještě na začátku roku řada investorů plánovala. Americká investiční banka Goldman Sachs ještě v dubnu představila svůj plán rozšíření svého tamního zastoupení o desítky zaměstnanců. Pak jej pozastavila a utekli jí i stávající top manažeři.

„Výhled ekonomiky, akciového trhu a trhu fúzí a akvizic je horší, než jsme si plánovali,“ vysvětloval agentuře Bloomberg Michael DuVally, mluvčí Goldman Sachs. Brazilský akciový index ztratil jen od dubna třináct procent a od začátku roku více než dvacet procent. Brazilská burza je tak jednou z mála burz, která je na tom výkonnostně hůře než pražská.

Zahraniční banky jako UBS či Barclays snižovaly stavy, protože investiční bankovnictví je v útlumu a konkurence brazilských finančních domů přiostřuje. UBS letos v Brazílii propustila šest desítek zaměstnanců. Objem fúzí a akvizic je tam letos na šestiletém minimu.

Podle informací agentury Bloomberg Goldman Sachs utekla čtvrtina z jejího zhruba 45členného brazilského týmu divize investičního bankovnictví. Finanční dům v nejisté době opustilo pět z osmi top manažerů, členů výkonného výboru. Všichni již údajně byli nahrazeni.

Podle oficiálního vyjádření newyorské centrály Goldman Sachs banka snížila svůj stav o dvě procenta tím, že nebude nahrazovat některé zaměstnance, kteří dobrovolně odešli. Finanční dům také pronajme jedno ze čtyř pater v kancelářské budově v Sao Paulu, kam se teprve letos v dubnu nastěhoval. Goldman Sachs uvedla, že by bylo nezodpovědné nereagovat na měnící se tržní podmínky a nepřizpůsobit tomu počet zaměstnanců. Ještě na začátku dubna měl prezident banky Gary Cohn velké plány. Chtěl najmout dalších padesát zaměstnanců. V té době měla Goldman Sachs v Brazílii ve všech divizích tři stovky zaměstnanců.

Index brazilské burzy BovespaIndex brazilské burzy BovespaIndex brazilské burzy Bovespa | bruner@mf.cz