Hedgeové fondy opět sázejí na pokles eura

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Manažeři hedgeových fondů jako by se nechtěli poučit a opět navyšují své sázky na oslabení společné evropské měny. Právě tyto sázky je vloni stály nemalé peníze. Spekulanti během ledna navýšili sázky na pokles eura na páru s dolarem na nový rekord. Portfolio manažeři věří, že euro negativně ovlivní přetrvávající dluhová krize eurozóny. Uvedla to společnost Hedge Fund Research, která sbírá informace o hedgeových fondech.

Euro přitom během ledna na páru s dolarem posílilo o více než jedno procento. Celá situace připomíná loňský rok, kdy společná evropská měna zůstala k údivu řady investorů překvapivě silná navzdory obávám, že by se eurozóna mohla rozpadnout. Spousta ze světových takzvaných makro fondů, které se specializují na obchodování okolo událostí majících dopad na globální finanční trhy, utrpěla obchodem s eurem v loňském roce značné ztráty. Podle dat Hedge Fund Research prodělal makro hedgeový fond v průměru 3,8 procenta.

Správci fondů říkají, že největším rizikem při obchodování s eurem je paradoxně obecná shoda na tom, že musí oslabit. Vloni vždy vytlačila fondy z jejich krátkých pozic (spekulace na propad) období krátkodobého posilování eura po politických prohlášeních.

Velké makro fondy, jako Moore Capital, Tudor Investment Corporation nebo Caxton Associates, dosáhly podprůměrných výsledků kvůli obtížnému obchodování v takto volatilním roce. Řada fondů je však opět zpátky na trhu a sází na další propad eura. Poslední údaje americké Komoditní a futures komise ukazují také rekordní objem sázek na propad eura. „Ukazuje se, že sázení na pokles eura je letos stejně v módě a stejně ztrátové, jako bylo loni,“ citovala agentura Bloomberg portfolio manažera nejmenovaného hedgeového fondu.

Vývoj kurzu dolaru k euru za poslední rokVývoj kurzu dolaru k euru za poslední rok | reuters