Hedgeové fondy sázejí na pokles eura

euro (ilustrační foto)

euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Lionel Allorge: Wikimedia

Agresivní hedgeové fondy, které se specializují na obchodování podle rozhodování o měnové politice centrálních bank, navýšily masivně své sázky na oslabení eura. Takzvané makro fondy navýšily za uplynulý měsíc sázky na pokles eura o 30 procent.

Podíl sázek na pokles společné evropské měny dosáhl 18 procent veškerých aktiv těchto makro fondů, před měsícem to bylo 14 procent jejich investičního majetku. Vyplývá to z dat společnosti Lyxor.

Fondy očekávaly, že na dnešním zasedání Evropské centrální banky (ECB) dojde ke snížení úrokové sazby, která povede k oslabení eura, což se jim nakonec potvrdilo. Základní sazba klesla na 0,15 procenta a noční sazba za uložení peněz u ECB šla dokonce do záporu na mínus 0,1 procenta. ECB si tedy bude od bank nechat platit za to, že ty si u ní uloží peníze.

Otočení posilujícího trendu eura bylo již po nějakou dobu hlavním cílem ECB, která se snaží eurozóny zachránit před pádem do deflační spirály. Spousta z uvedených fondů letos zatím tápe, protože řada zpočátku ziskových obchodů se otočila proti nim. Loni se řada z nich svezla na takzvaném „Japoncovi“. Tento obchod znamenal prodávat japonský jen v důvěře, že snaha japonské vlády a centrální banky přimět japonskou ekonomiku k růstu pomocí oslabení vlastní měny zafunguje. To se ukázalo jako velmi zisková strategie loňského roku, letos se ale tento efekt vyčerpal a fondy hledají, na čem by mohly vydělat.

Velké fondy, jako třeba Brevan Howard, který je jedním z největších makro fondů na světě, to i otevřeně přiznal v dopise pro své klienty. V tom firma uvedla, že letos zatím obdobnou investiční příležitost hledá.