Hedgeový fond vydělal na zpomalení Číny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Sázka na propad hodnoty závazků společností velmi citlivých na zpomalení hospodářského růstu v Číně se ukázala jako jedna z nejlepších investičních strategií letošního roku. Hugh Hendry, skotský manažer hedgeového fondu známý permanentně apokalyptickým pohledem na vývoj globální ekonomiky, vydělal za jedenáct měsíců letošního roku se svým fondem China short 52 procent. Deníku Financial Times to řekli investoři fondu.

Tak vysoký zisk ostře kontrastuje s průměrnou ztrátou 4,37 procenta, které podle dat společnosti Hedge Fund Research letos hedgeové fondy průměrně dosáhly. Henryho kreditní fond je postaven z portfolia krátkých pozic na vysoce cyklické japonské společnosti a jejich dluhové závazky, které jsou velmi závislé na vývoji čínské poptávky. Také Hendryho hlavní fond Eclectica Fund, který drží část svého portfolia v kontraktech CDS (credit default swap) proti japonským korporátním dluhopisům, v letošním roce slušně vydělává, a to 12,2 procenta.

Hendry se začal obávat o vývoj čínské ekonomiky již v roce 2009, dokonce o tom natočil domácí video založené na osobní zkušenosti z návštěvy liduprázdného nově postaveného čínského města, které nahrál na portál YouTube.

Jen několik hedgeových fondů našlo dostatek odvahy otevřít fondy, které budou sázet proti čínské ekonomice. Jim Chanos, další vyhlášený spekulant na pokles cen, je jedním z mála, který takový fond otevřel. Sází na to, že přefouknutý čínský realitní trh čeká brzo splasknutí.

Zájem o brzdící čínský růst však roste. Řada velkých správců hedgeových fondů, zvláště takzvaných globálních makrofondů, si myslí, že Čína bude v následujících letech zdrojem vysoké tržní volatility.

S průměrem -4,37 procenta

Letošní rok nepatří z hlediska hedgeových fondů k těm právě úspěšným. V průměru prodělaly 4,37 procenta. I některé celebrity byznysu hedgeových fondů dopadly dokonce mnohem hůře. Například největší fond Johna Paulsona od ledna ztratil polovinu hodnoty. Paulson na negativní vývoj reagoval slibem neúčtovat klientům poplatky na nové investice do doby, než se mu povede letošní ztrátu umazat.