Henri Bonnet končí v čele Komerční banky

Henri Bonnet, Komerční banka

Henri Bonnet, Komerční banka Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Henri Bonnet, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky, se rozhodl k 1. srpnu 2013 ukončit své působení v obou pozicích. Komerční banka již má souhlas České národní banky se zvolením nového ředitele Alberta Le Dirac’ha do funkce člena a předsedy představenstva. Informaci uvedla Komerční banka.

Henri Bonnet šéfoval Komerční bance od října roku 2009. Jeho rozhodnutí o rezignaci je překvapivé. Ještě minulý týden, když banka zveřejnila svůj zisk, komentoval situaci na českém trhu. „Očekávám, že prostředí zůstane dosti obtížné ještě po několik příštích čtvrtletí, ale vzhledem k nadcházejícímu zmírnění fiskální konsolidace jsem optimistický, že hospodářství začne již brzy obracet k růstu,“ uvedl Bonnet pro agenturu čtk. Jakmile domácnosti změní svůj negativní pohled na ekonomiku, jejich spotřebitelský apetit oživí. K tomuto trendu by se o něco později mohlo přidat i zlepšení investiční aktivity podniků, dodal Bonnet.

Vývoj ceny akcií Komerční banky za pět let

Graf 16. 5. 2013.Graf 16. 5. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Čistý zisk Komerční banky v prvním čtvrtletí klesl oproti stejnému období loňského roku o 9,2 procenta na 3,224 miliardy korun. Kvůli rostoucí nezaměstnanosti a amortizaci některých úvěrů z dřívější doby zpomaloval růst objemu úvěrů poskytnutých občanům. Neauditované konsolidované výsledky oznámila dnes banka.

Banka však uvedla, že na trhu jsou patrné opatrné náznaky zlepšení poptávky po úvěrech ze strany podniků, ačkoli růst nastal jen v omezeném počtu odvětví a především u velkých podniků.

Profily manažerů
Henri Bonnet se narodil v roce 1949 a vystudoval práva na univerzitě v Poitiers. V rámci skupiny Société Générale zastával řadu funkcí, mimo jiné působil v její mezinárodní síti (Jižní Korea, Brazílie, Německo) a také v divizi podnikového bankovnictví. V roce 1997 byl jmenován ředitelem zastoupení v Německu a od roku 2001 zastával funkci výkonného viceprezidenta a zástupce vedoucího divize Speciální finanční služby v Société Générale. Henri Bonnet nahradí současného předsedu představenstva a generálního ředitele Laurenta Goutarda (48), který se s platností od 1. listopadu 2009 v rámci skupiny Société Générale v Paříži ujme funkce zástupce ředitele retailového bankovnictví ve Francii (BDDF).
Albert Le Dirac’h vystudoval Universitu v Rennes s titulem MBA. Ve skupině SG pracuje od roku 1980, kde první zkušenosti získal v Inspekci SG a jako vedoucí back officu v divizi Kapitálových trhů. Od roku 1995 pracoval jako ředitel Řízení lidských zdrojů v SG v Paříži a v letech 1999 až 2006 zastával pozici generálního ředitele a člena představenstva SGBT Lucemburk. V roce 2008 se Albert Le Dirac’h stal generálním ředitelem a předsedou představenstva SG Maroko, retailové a korporátní banky včetně dcer z oblasti leasingu, řízení aktiv a privátních investic. Od roku 2009 zastává Le Dirac´h funkci poradce pro francouzský zahraniční obchod.