Hlavním ekonomem EBRD se stane Putinův kritik Gurijev

Ekonom Sergej Gurijev

Ekonom Sergej Gurijev Zdroj: khodorkovsky.com

Novým hlavním ekonomem Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) se stane bývalý poradce ruské vlády a kritik prezidenta Vladimira Putina Sergej Gurijev. Je to vůbec poprvé, kdy funkci hlavního ekonoma banky bude zastávat Rus, uvedla agentura Bloomberg.

Čtyřiačtyřicetiletý Gurijev se ujme funkce příští rok v létě, až splní své současné akademické závazky. Gurijev nyní žije ve Francii a vyučuje na pařížském institutu politických studií Sciences Po. Ve funkci nahradí Erika Berglöfa, který ve funkci působil od roku 2006 do konce loňského roku.

Gurijev má vazby na bývalého šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského a opozičního aktivistu Alexeje Navalného. Byl poradcem vlády premiéra Dmitrije Medveděva, v roce 2013 však odešel do Francie, aby se vyhnul možnému stíhání v trestním řízení v souvislosti financováním jeho hospodářského institutu v Moskvě Chodorkovským. Putin minulý měsíc uvedl, že by přivítal jeho návrat do Ruska. „Je to chytrý člověk a velmi dobrý odborník,“ prohlásil Putin.

Odklon od Ruska kvůli sankcím

EBRD loni přestala investovat do nových ruských projektů kvůli sankcím, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli ukrajinské krizi.

Banka byla založena v roce 1990, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. V České republice již nějaký čas neinvestuje, protože země podle pravidel EBRD dosáhla dostatečného stupně transformace ekonomiky. Po plné transformaci středoevropských zemí se banka začala angažovat i v dalších oblastech. Předloni poprvé investovala v arabských zemích severní Afriky.