HSBC hrozí, že by kvůli rostoucí regulaci mohla opustit Británii

HSBC

HSBC

Britský bankovní gigant HSBC dnes varoval, že by kvůli novým regulačním předpisům mohl odejít z Velké Británie. Banka uvedla, že nové britské regulační předpisy by ji mohly stát až 2,5 miliardy dolarů ročně. Současně HSBC zveřejnila čtvrtletní hospodářské výsledky, jež zaostaly za očekáváním analytiků. Akcie společnosti, která je největší bankou v Evropě, se poté propadly o více než šest procent.

HSBC oznámila, že její čistý zisk ve třetím čtvrtletí stoupl o dvě třetiny na 5,2 miliardy dolarů (97 miliard korun) díky účetními příjmu souvisejícímu s přehodnocením dluhů. Základní hrubý zisk však klesl o více než třetinu na tři miliardy dolarů.

Na zhoršující se výsledky podle HSBC netlačí jen vývoj světové ekonomiky, ale přibývají starosti i s rostoucí regulací bankovního sektoru. HSBC upozornila, že razantně se zvyšující náklady by ji mohly přinutit k odchodu z Británie. Banka nicméně dodala, že rozhodnutí ohledně možného přesunu svého ústředí do zahraničí, například do Hongkongu, kde má HSBC své kořeny, učiní nejdříve v příštím roce.

Banka dnes také upozornila, že dluhové problémy v Evropě poškozují hospodářský růst v ostatních částech světa. „Bankovní sektor čelí významným problémům,“ uvedl generální ředitel společnosti Stuart Gulliver. „Pokračující makroekonomická, regulační a politická nejistota, a to zejména v Evropě, ve čtvrtletí negativně ovlivnila výkon našeho odvětví,“ dodal.