Hurikány Harvey a Irma způsobily škody za bilion, ovlivní ceny pojištění po celém světě

Hurikán Irma a Jose (vlevo nahoře) se na snímku řítí na Floridu

Hurikán Irma a Jose (vlevo nahoře) se na snímku řítí na Floridu Zdroj: Archív

Ztráty hurikánu Andrew, jenž udeřil v roce 1992 na Floridě, činily 26,5 miliardy dolarů, dnes by to bylo už 100 miliard.
Hurikán Irma a Jose (vlevo nahoře) se na snímku řítí na Floridu
Hurikán Irma a Jose (vlevo nahoře) se na snímku řítí na Floridu
Grázlové na Svatém Martinu si berou, co jim přijde pod ruku.
Grázlové na Svatém Martinu si berou, co jim přijde pod ruku.
19
Fotogalerie

Výše ztrát způsobených hurikány Harvey a Irma může přesáhnout bilion korun, což by ovlivnilo cenu zajištění na celém světě.

Dopady hurikánů Harvey a Irma mohou na cenách svého pojištění pocítit i Češi. Důvodem jsou obří škody, které budou muset pojišťovny uhradit. Podle šéfa Credit Suisse Insurance Linked Strategies Niklause Hiltiho se jejich ztráty kvůli zmíněným hurikánům budou pohybovat mezi 60 až 70 miliardami dolarů. Podobné odhady mají i další společnosti, a pokud se naplní, půjde o sumu převyšující hurikán Katrina, který byl s výší škod 50 miliard dolarů nejničivějším v historii.

Americké pojišťovny se – stejně jako tuzemské – pojišťují proti rizikům u zajišťoven, které jsou „pojišťovny pojišťoven“ a část škod tak zaplatí i ony. Kvůli obrovským škodám ale hrozí, že zvýší své sazby. „Je sice brzo na závěry, ale je pravděpodobné, že zajistitelé se budou snažit zdražovat,“ říká Robert Krátký, ředitel klientských služeb makléřské společnosti Renomia. Půjde podle něj zejména o zajistitele, kteří kryjí rizika v USA.

Těmi jsou i obří evropské zajišťovny Münich Re či Swiss Re. „Objemy jsou veliké, ale na druhou stranu větší podíl mají americké zajišťovny,“ uvádí Vratislav Hybner, předseda představenstva makléře IMG. Podle hlavního analytika České asociace pojišťoven Petra Jedličky však většina zajišťoven „působí globálně, takže nepřímý dopad na evropský trh není možné vyloučit“.

Ani ceny pojištění v Evropě se nemusejí vlivu hurikánů vyhnout. „Nějaký dopad zde může být, ale rozhodně jej nečekám v desítkách procent. Budou to maximálně procenta,“ dodává Hybner. Jednotlivé pojišťovny se k vývoji zajištění nevyjádřily.

Nicméně při podobných přírodních katastrofách v USA v minulosti došlo ke zdražení pojistek rovněž v Evropě. Příkladem může být dopad zmíněné Katriny.