Hypoteční „prohibice“ jako trest za přílišný růst mezd. ČNB v černém scénáři dramaticky přitvrdí

Scénář takzvané mzdově inflační spirály počítá s dalším významným růstem základní úrokové sazby centrální banky, kupříkladu hypotéky by při obdobné proporci růstu sazeb podražily až takřka o třetinu.

Scénář takzvané mzdově inflační spirály počítá s dalším významným růstem základní úrokové sazby centrální banky, kupříkladu hypotéky by při obdobné proporci růstu sazeb podražily až takřka o třetinu. Zdroj: Midjourney

Zatlačit na šéfa ohledně vydatného zvýšení mzdy může znamenat totéž jako zažádat si o podstatné zdražení hypotéky nebo půjčky na auto. Tímto směrem alespoň míří scénář měnové politiky České národní banky pro případ, že by v tuzemské ekonomice zavládl mzdový boom. Scénář takzvané mzdově inflační spirály totiž počítá s dalším významným růstem základní úrokové sazby centrální banky; kupříkladu hypotéky by při obdobné proporci růstu sazeb podražily až takřka o třetinu. „Černý“ scénář zmiňuje listopadová zpráva o měnové politice České národní banky. Scénář představuje alternativu k takzvanému základnímu scénáři, jemuž ČNB přikládá nejvyšší pravděpodobnost. 

„Scénář simulující potenciální dopady odpoutání inflačních očekávání předpokládá, že centrální banka v déletrvajícím období vysoké inflace částečně ztrácí kredibilitu ohledně schopnosti plnit cíl, což se projevuje postupným nárůstem inflačních očekávání nad cíl,“ uvádí poslední zpráva o měnové politice.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!