Hypotéky se v lednu propadly o polovinu, na vině je nový občanský zákoník

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Úrokové sazby jsou sice stále nízko, ale zájem o hypoteční úvěry klesá. Dokazují to počty, ale i objemy lednových hypoték, které nedosáhly ani na hranici sedmi miliard korun. To je téměř polovina objemu z loňského ledna. Za slabým začátkem roku může podle expertů změna pravidel v souvislosti s náběhem nového kodexu.

Průměrné úroky u hypoték v lednu stouply na 3,08 procenta z prosincových 3,06 procenta. „Za jejich mírným nárůstem stojí zvýšení vyhlašovaných sazeb, ze kterých ale i ti největší hráči na poli hypoték umí slevit. Příčinou pomalého rozjezdu roku je pak jednoznačně nový občanský zákoník,“ uvedl Josef Uchytil z firmy Partners.

Nízké lednové objemy mají také podle informací Fincentrum Hypoindexu důvod čistě administrativní související s novým občanským zákoníkem. Nové formuláře a procesy totiž vyžadovaly určitý čas k zapracování.

Hypotéky v lednuHypotéky v lednu | Fincentrum HypoindexZdroj: Fincentrum Hypoindex

Banky si to ale vynahrazují již nyní, kdy se snaží obchody opět rozhýbat snížením úrokových sazeb. „Únorová čísla by tak již měla přinést zajímavější změnu v průměrných sazbách,“ uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Podobně jako objemy na tom byly v lednu i počty uzavřených hypoték. V lednu 2014 tak stále nízké úrokové sazby nalákaly do bank pro hypoteční smlouvu jen 4225 klientů. Méně než v prvním letošním měsíci jich bylo sjednáno naposledy v únoru roku 2011.

Slabší start roku

Z dlouhodobého hlediska je patrné, že první měsíce v roce patří mezi slabší, ale letošní rozdíl je veliký. V prosinci loňského roku bylo sjednáno dvakrát tolik hypoték se skoro dvojnásobnými objemy. Konkrétně jich na konci minulého roku bylo 8175 v objemu 13,5 miliardy korun.

Loni dosáhl hypoteční trh díky historicky nízkým úrokům na nový rekord. Tuzemské banky poskytly téměř 96 tisíc hypotečních úvěrů za skoro 156 miliard. Dosud nejvíc peněz na hypotékách finační domy daly v roce 2007, tehdy objem činil téměř 143 miliard korun, tehdy ale bylo méně refinancovaných hypoték.