Indie schválila prodej části podílů ve státních bankách

Nové Dillí, Indie

Nové Dillí, Indie Zdroj: CC BY-SA 2.0: Padmanaba via Flickr

Indická vláda schválila plány na prodej části podílů ve státních bankách. Vláda chce z prodeje do roku 2019 získat téměř 26 miliard dolarů (576,5 miliardy korun). Stát vlastní ve 27 bankách podíly od 56 do 84 procent. Těchto 27 bank má na celkovém objemu poskytnutých úvěrů v zemi podíl zhruba 70 procent.

Odhaduje se, že státní banky budou potřebovat v příštích čtyřech letech posílit kapitál o 60 miliard dolarů, aby splnily nové globální předpisy a zajistily si ochranu před růstem objemu špatných úvěrů. Vláda si podle prohlášení chce zachovat v bankách podíly minimálně 52 procent.

Indická vláda v minulosti financovala státní banky. V uplynulém desetiletí jim poskytla zhruba 13 miliard dolarů. Nyní však chce omezit kapitálové injekce do bank v rámci snahy na snížení rozpočtového deficitu. Právě snížení podílu v bankách by v tom mělo pomoci.

Vláda odhaduje, že pokud si chce udržet v bankách podíly 52 procent, bude muset v příštích čtyřech letech poskytnout bankám 788,95 miliardy rupií (281,4 miliardy korun). Z dividend by mohla získat téměř 345 miliard rupií (123 miliard korun). Podle analytiků mají větší státní banky vyšší šanci na získání kapitálu na trhu. V případě menších bank jsou však skeptičtí a mají obavy, že se jim nepodaří přilákat investory.