Italské banky v příštích letech opustí tisíce zaměstnanců

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes

Italské banky, které v posledních třech letech masivně propouštěly, zruší do roku 2020 dalších asi 16 tisíc pracovních míst. Uvedl to italský odborový svaz zaměstnanců v bankovním sektoru FABI. V předešlých třech letech do letošního března už přitom zaniklo v italských bankovních institucích asi 12 tisíc pracovních pozic, poznamenal svaz.

„Od roku 2013 do března 2016 opustilo italské bankovní skupiny 11 988 zaměstnanců a dalších 16 109 je na základě dohod s odbory připraveno do roku 2020 odejít,“ uvedl generální tajemník odborového svazu Lando Maria Sileoni, jehož citovala agentura ANSA. V téměř 9000 případech by podle něj mohlo jít o předčasný odchod do důchodu.

ANSA neuvedla, kolik lidí v italském bankovním sektoru celkem pracuje. Velké italské banky Intesa, UniCredit, Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare a UBI v letech 2009 až 2015 zavřely či prodaly 4439 poboček, řekl Sileoni.

Italský bankovní sektor patří k největším v eurozóně, potýká se ale s množstvím nesplácených úvěrů. V nedávných zátěžových testech zhruba pěti desítek evropských bank skončila nejhůře právě italská Monte dei Paschi. Ta ještě před zveřejněním výsledků testů představila záchranný plán, který počítá se zvýšením kapitálu o pět miliard eur prostřednictvím nových akcií, a také s odprodejem nesplácených pohledávek. Podle Evropské komise je plán v souladu s unijními pravidly.