J&T Banka bude prodávat vlastní dluhopisy

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Nehledě na evropskou dluhovou krizi, firemní dluhopisy zůstávají v Česku stále hitem, a to i pro banky. Naposled J&T Banka získala od České národní banky (ČNB) povolení k prvnímu vydání vlastních bondů až za 25 miliard korun. Vydané dluhopisy nebude na rozdíl od konkurence nabízet jiným bankám, ale rovnou svým klientům. Těm prý mají sloužit jako alternativa termínovaných vkladů.

„Nabízet je budeme všem našim privátním i institucionálním klientům. Investorům budou přinášet srovnatelný výnos s termínovanými vklady, ale s možností kdykoli je před splatností odprodat za tržní cenu,“ uvedla mluvčí banky Monika Veselá.

První emise přijde letos na podzim, možná prý budou dvě. „Aktuálně má J&T Banka dostatek vkladů i jiných investičních příležitostí pro klienty. Pro letošní rok se zvažuje vydání korunových dluhopisů v objemu do jedné miliardy korun,“ uvedla Veselá. Dluhopisy dle rozhodnutí ČNB mohou mít až dvacetiletou splatnost.

Lze očekávat, že bondy J&T budou mít slušný výnos – loni banka nabízela investorům dluhopisy vydané její finanční skupinou J&T Finance Group, které měly tříletou splatnost a úrok 6,4 procenta ročně. Pro srovnání, dluhopisy UniCredit Bank – jež je díky své tržní pozici vnímána jako bezpečnější –, které banka prodává retailovým klientům, nesou maximální výnos tři procenta ročně.

Vydávání dluhopisů je od krize, tedy od doby, kdy je oproti dřívějšku mnohem omezenější přístup k bankovním půjčkám, hitem pro firmy i banky. České podniky vydaly do konce loňského roku vlastní bondy za skoro 200 miliard korun, meziročně o pětinu více. Tuzemské banky měly ke konci prvního čtvrtletí vydány bondy za 390 miliard korun. Loni ve stejné době to bylo 335 miliard korun, což představuje meziroční nárůst také skoro o pětinu.

J&T Banka patří mezi menší české banky, loni podle mezinárodních účetních standardů vydělala 269 milionů korun, spravuje aktiva za 73 miliard korun. Poskytuje finanční služby především bohatým jednotlivcům a podnikovým klientům.