J&T: Likvidátor naší švýcarské banky nás poškodil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jtbank.cz

Skupina J&T se ostře ohradila proti počínání likvidátora své švýcarské pobočky, kterým je společnost PriceWaterhouseCoopers. Ta prý účelově snížila kapitál banky a dovedla ji tím do konkurzu. J&T hrozí žalobou.

J&T uvedla, že banka J&T Bank Switzerland vstupovala do dobrovolné likvidace „dostatečně kapitálově vybavena a plně solventní“. Banka disponovala kapitále 19 milionů švýcarských franků, aktiva dosahovala hodnoty 47,8 milionu franků, zatímco závazky vůči klientům jen28 milionů franků.

„Likvidátor neučinil žádné kroky směřující k efektivnímu ukončení činnosti banky a na základě velmi sporných účetních postupů snížil kapitál banky,“ uvedl mluvčí banky Petr Málek. Na své služby prý navíc inkasoval odměny několikanásobně přesahující dohodnuté částky.

J&T na chování PriceWaterhouseCoopers upozornila švýcarského bankovního regulátora FINMA. Ten prý ale nijak nejednal a naopak J&T „na základě zkreslených údajů od likvidátora“ vyzval k doplnění chybějícího kapitálu. To skupina odmítla, protože takový krok považuje za zbytečný. FINMA proto na banku 9. října vyhlásila konkurs kvůli nenaplnění kapitálových požadavků. Věřitelé smí své pohledávky přihlásit do 13. listopadu.

Československá skupina se proti vyhlášení konkurzu odvolala. „Jsme připraveni učinit veškeré nutné kroky k ochraně své investice na území švýcarské federace a domáhat se právní cestou ochrany a náhrady škod jak u lokálních tak mezinárodních soudů,“ uvedl Málek.