Jak si vybrat dobrý podílový fond?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Allianz

Chovejte se ke svým penězům jako ke svému majetku, buďte zodpovědní a dobře se o ně starejte. Přinášíme několik rad, které Vám mohou pomoci při výběru podílového fondu.

1. Spolehněte se na fond se silným investičním příběhem. Má fond rozumnou investiční strategii? Např. úspěch největšího středoevropského Českého akciového fondu jsme postavili na trendu, kdy domácí ekonomika dohání země západní Evropy. Fond ING Globální vysokých dividend profituje z výběru akcií s vysokým dividendovým výnosem. Hlavním hybatelem akciových trhů je i přes neoddiskutovatelné korekce dlouhodobý růst. Na akciích velkých společností na vyspělých trzích můžete např. postavit hlavní část portfolia.

2. Rozhodněte se: Euro, dolar nebo česká koruna? Investoři, kteří dříve kupovali jen eurové nebo dolarové fondy, nuceně podstupovali měnové riziko. Situace na českém trhu se změnila k lepšímu se vznikem korunových fondů zajištěných proti měnovému riziku. Ty jsou dobrou volbou pro investory, kteří by se rádi na trzích vyhnuli měnové loterii. Silnější česká koruna vůči euru a dolaru v posledních letech často snížila nebo úplně smazala zahraniční výnosy českých investorů.

3. Hráli jste si někdy jako malí s Legem? Podílový fond, který zvažujete zařadit do osobního portfolia, je jako kostička ze stavebnice Lego. Jakou má barvu a tvar? Jinými slovy: jak fond zapadá do vašeho portfolia? Našim klientům obvykle radíme investovat také do jiné části ekonomiky, než je jejich profese. Cena fondu se tak nebude pohybovat s výsledky vašeho oboru, na které je navázána vaše mzda, bonusy nebo hodnota firmy.

Více informací a tento rozšířený článek naleznete na www.ingfondy.cz.

Právní upozornění: Tento dokument má pouze informační charakter, nejedná se o nabídku ke koupi cenných papírů a jeho text není právně závazný. Za jakoukoli ztrátu, která by mohla čtenáři případně vzniknout použitím informací uvedených v tomto dokumentu, nenese ING Investment Management žádnou zodpovědnost. S investováním jsou spojena některá rizika. Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota investice může kolísat a není zaručena návratnost investované částky. Všechny důležité informace a dokumenty týkající se zmiňovaných fondů, včetně souvisejících rizik, jsou k dispozici v prospektu zveřejněném na www.ingfondy.cz.