Janečkova RSJ spouští první českou peer-to-peer pojišťovnu

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: CTK

V nejbližších měsících vstoupí do českého pojišťovacího byznysu nový hráč z investiční skupiny RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Po čtrnácti měsících získala První klubová pojišťovna zelenou od České národní banky.

Na domácí trh přinese jako první koncept takzvaného peer-to-peer pojištění. To je postaveno na vzájemných vazbách mezi pojištěnci, kteří vkládají své jmění do společného fondu. Z něj pak mají možnost získat jako benefit část zisku pojišťovny, na rozdíl od klasického pojištění, kde se ziskem hospodaří jen pojišťovna.

„Tento koncept pojištění patří k rychle rostoucím segmentům jak v pojištění, tak například v úvěrování. Skupina RSJ se snaží vyhledávat inovativní koncepty a právě z toho důvodu se stala investorem v projektu,“ uvedla mluvčí RSJ Petra Krystiánová. RSJ má mít v projektu poloviční podíl, zbytek připadne odborníkům, se kterými skupina byznys rozjíždí.

Pojišťovna je jednou ze sázek finanční větve z rodiny fondů RSJ, které investují prostředky získané ze základního byznysu skupiny, algoritmických obchodů s finančními deriváty. Podle dat ČNB se podnik RSJ stane 54. pojišťovnou registrovanou na domácím trhu.

Crowdfunding: Investiční modely financování

V ČR startuje první peer to peer směnárna Valutomat