Janet Yellenová nastupuje jako první žena do čela amerického Fedu

Janet Yellenová,ředitelka americké centrální banky Fed

Janet Yellenová,ředitelka americké centrální banky Fed

Vedení americké centrální banky (Fed) se ujímá Janet Yellenová jako první žena ve stoleté historii této instituce. Dosavadní viceguvernérka Fedu nastupuje po Benu Bernankem, jehož osmileté působení skončilo v pátek. Do funkce bude Yellenová oficiálně uvedena v pondělí, kdy složí přísahu.

Sedmašedesátiletá Yellenová převezme Fed v době, kdy orgán řídící americkou měnovou politiku začíná omezovat nestandardní opatření na podporu hospodářského růstu. Jejím hlavním úkolem tak bude zajistit hladký ústup od takzvaného kvantitativního uvolňování, v němž Fed vrhá do ekonomiky desítky miliard dolarů měsíčně.

Fed již rozhodl o snížení nákupů dluhopisů o 20 miliard dolarů na 65 miliard dolarů (1.3 bilionu korun) měsíčně, a to od prosince. Banka navíc podporuje hospodářský růst posledních více než pět let nulovými krátkodobými úroky.

Fed za Bernankeho podporoval ekonomiku, která v letech 2007-09 zažila nejhlubší poválečnou recesi, nejprve snížením svých krátkodobých sazeb téměř na nulu a opakovaně potvrzovaným příslibem, že úroky zůstanou minimální ještě dlouho do budoucna. Od roku 2009 navíc Fed dodává do systému prostřednictvím nákupů různých dluhopisů masivní objemy nových peněz. Třemi koly těchto nákupů zvýšil svou rozvahu o tři biliony na čtyři biliony dolarů.