Japonsko pomůže jüanu. Koupí čínské dluhopisy za miliardy dolarů

jüan

jüan Zdroj: profimedia.cz

Japonsko nakoupí čínské státní dluhopisy za více než deset miliard dolarů (zhruba 190 miliard korun). Oznámil to dnes japonský ministr financí Džun Azumi. Podle analytiků tak Tokio podpoří snahu Pekingu o posílení mezinárodní role čínského jüanu.

Čína již podle Azumiho prodej dluhopisů schválila. Tokio však v příštích měsících ještě bude muset uskutečnit některé administrativní kroky, aby bylo možné transakci zrealizovat.

„Pro Čínu je tento krok spojen s jejím úsilím o internacionalizaci jüanu. Umožnění zahraničních investic na jejím dluhopisovém trhu učiní jüan z mezinárodního hlediska přijatelnějším,“ uvedl jeden z čínských analytiků. Čína usiluje o to, aby se jüan v budoucnosti stal alternativní rezervní měnou k americkému dolaru.

Nákup dluhopisů by mohl posílit ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi. Čína je již nyní největším obchodním partnerem Japonska. Obě země se v prosinci dohodly na prohloubení finanční spolupráce, jež má zahrnovat větší používání domácích měn ve vzájemném obchodě i nákupy čínských státních dluhopisů japonskou vládou.

Čína v pondělí uvedla, že bude pokračovat v nákupech japonských státních dluhopisů. Japonsko doufá, že vzájemné investice do státních dluhopisů zlepší hospodářskou spolupráci a komunikaci mezi oběma zeměmi, napsala agentura Reuters.