Jednání mezi USA a Švýcarskem kvůli daním se komplikují

Credit Suisse

Credit Suisse

Jednání mezi Spojenými státy a Švýcarskem ohledně daňových úniků se patrně hroutí. Švýcarský list Tages-Anzeiger napsal, že americké ministerstvo spravedlnosti nemá o dohodu zájem a naopak chce znát jména tisíců dalších Američanů, kteří byli klienty švýcarských bank. Spojené státy se nově začaly zajímat o další švýcarskou banku Credit Suisse.

Americké úřady v minulých letech obvinily několik bank ze Švýcarska, že pomáhaly bohatým Američanům k daňovým únikům. V centru pozornosti se ocitl i největší švýcarský správce majetku UBS, který se před dvěma lety rozhodl dobrovolně zaplatit vysokou pokutu. Švýcaři pak Američanům slíbili, že jim v pátrání po daňových podvodech pomohou.

Tages-Anzeiger s odkazem na své zdroje napsal, že jednání mezi Spojenými státy a Švýcarskem teď uvízla na mrtvém bodě. Americké ministerstvo je prý přesvědčeno, že má proti Credit Suisse dostatek důkazů na to, aby banku donutilo odtajnit jména klientů. Podobně to Američané před lety udělali i v případě banky UBS.

Credit Suisse v pátek uvedla, že americké ministerstvo spravedlnosti se na ni zaměřilo v rámci širšího vyšetřování více bank, které jsou podezřelé z napomáhání k trestnému činu krácení daně. Ve Švýcarsku je to podle listu vnímáno jako krok zpět, protože úřady z USA chtějí znát jména dalších šest ticís až osm tisíc amerických klientů, kteří měli ve Švýcarsku tajná konta.

Zdroje agentury Reuters už dříve upozorňovaly, že jednání mezi USA a Švýcarskem se nevyvíjejí dobře. Švýcaři chtěli, aby jejich bankéři nebyli v USA vystaveni riziku trestního stíhání. V dohodě by bylo stanoveno, že Američané přestanou švýcarské banky vyšetřovat. Banky by pak přistoupily na zaplacení pokuty, ukončily by neschválené bankovní služby pro americkou klientelu a předaly by daňovým orgánům v USA i požadovaná jména amerických klientů.