Kapitál se přelévá do evropských akcií

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Velký kapitál balí kufry v rozvíjejících se zemích a stěhuje se do Evropy. Ta prý má to nejhorší za sebou a její podniky čeká do roka zisková renesance. Ukázal to průzkum Bank of America (BoA) Merrill Lynch mezi 229 manažery fondů spravujících aktiva za 670 miliard dolarů.

Důvěra investorů v Evropu v srpnu vzrostla na devítileté maximum. „V nárůstu sentimentu se primárně odrážejí opatření přijatá centrálními bankami,“ uvádí John Bilton z BoA Merrill Lynch pro list Financial Times. Růst eurozóny v nadcházejících dvanácti měsících očekává 88 procent evropských fondových manažerů, což je nejvyšší hodnota od února 2004.

Investoři podle Biltona sázejí na uvolnění evropského úvěrového trhu. „Zvolnění úvěrových podmínek v Evropě již nastává. Poklesla hrozba rozpadu eurozókviten ny a zmírnilo se napětí na periferii,“ uvedl Jan Bureš z ČSOB. Finančníci mají jasno v hlavních růstových hrozbách. Více než polovina zmiňuje tvrdé přistání čínské ekonomiky. Kolaps evropského bankovního systému naopak děsí nejméně velkých hráčů za poslední tři roky: na soupisku faktorů s katastrofálními důsledky pro finanční trhy jej zařadil jen každý šestý finančník.

Sázky na růst eurozóny se přelévají na akciové trhy. Investoři hlásí největší expozici vůči akciím eurozóny od ledna 2008, obliba britských akcií dosáhla dokonce jedenáctiletého maxima. „Každá recese jednou skončí a čas té evropské zřejmě nadešel. S růstovým potenciálem akcií je to složitější. Je otázkou, nakolik je evropský růst v cenách akcií započten,“ míní Milan Sobíšek, šéfekonom UniCredit.

Růst evropských akcií je v plném proudu. Hlavní evropské tituly sdružené v indexu Euro Stoxx 50 z červnového minima posílily o více než třináct procent, index FTSEurofirst obsahující tři stovky největších evropských firem vzrostl o jedenáct procent, úspěchy ale hlásí i periferie: španělský IBEX je oproti červnu o šestnáct procent silnější. Zájem o eurozónu ostře kontrastuje se skepsí vůči rozvíjejícím se trhům. Investoři zde mají nakoupeno nejméně akcií od listopadu 2001.