Karetní firmy soupeří se zvykem platit hotovostí

platební karta

platební karta Zdroj: profimedia.cz

Hotovost zůstává největším konkurentem karetních společností a těší se celosvětové oblibě. „Podle našich studií probíhá elektronicky jen patnáct procent platebních transakcí na světě,“ uvedla na prezentaci v irském Dublinu Ann Cairnsová, prezidentka pro mezinárodní trhy společnosti MasterCard.

Karetní společnosti si od toho hodně slibují jak v tuzemsku, tak globálně. „Na českém trhu očekáváme v příštích letech dvojciferný nárůst objemu a počtu transakcí především v oblasti debetních karet, které jsou v porovnání například s kreditními kartami méně citlivé na makroekonomické vlivy,“ uvedl Marcel Gajdoš, regionální manažer asociace Visa Europe. „Za minulý rok bylo v Česku platebními kartami utraceno třináct korun z každé stokoruny. Očekáváme, že v horizontu pěti let bychom se měli dostat na osmnáct procent,“ dodal.

Česko v používání karet zůstává za celosvětovým průměrem okolo patnácti procent. Podobně je na tom Německo. Na druhé straně žebříčku stojí Velká Británie, kde se kartami hradí téměř čtyřicet procent transakcí, nebo Spojené státy. V těchto zemích jsou kreditní karty z historických důvodů velmi populární.

Další rozšiřování používání platebních karet potáhnou nové technologie. Pozornost karetních společností se tak soustředí především na inovace. Společnost MasterCard pro tyto účely zřídila inovační centra, takzvané MasterCard Labs.
Minulý týden otevřela další pobočku v Dublinu. Ta rozšířila inovační centra v Singapuru a ve státech New York a Missouri. Podle projektů rodících se v inovačním inkubátoru bude elektronické obchodování nadále pronikat do dalších oblastí.