Katastrofy letos způsobily škody za 130 miliard dolarů

Tajfunem bylo zasaženo okolo dvou milionů lidí, okolo 600 tisíc přišlo o střechu nad hlavou

Tajfunem bylo zasaženo okolo dvou milionů lidí, okolo 600 tisíc přišlo o střechu nad hlavou Zdroj: ctk/ap

Ekonomické škody způsobené přírodními katastrofami a neštěstími zaviněnými člověkem dosáhnou letos na celém světě 130 miliard dolarů (přes 2,6 bilionu korun). Život při těchto událostech ztratilo kolem 25.000 lidí. Tyto odhady dnes zveřejnila na svých internetových stránkách švýcarská zajišťovna Swiss Re.

Podle poskytnutých údajů se předpokládají celkové pojištěné ztráty ve výši zhruba 44 miliard dolarů, což je pokles skoro na polovinu ve srovnání s 81 miliardami dolarů vloni. Na přírodní katastrofy letos připadá 38 miliard, zatímco loni to bylo 75 miliard.

Na rozdíl od poklesu ekonomických škod celkové ztráty na životech vzrostly. Letos se pohybují kolem 25 tisíc mrtvých, kdežto v roce 2012 při katastrofách a neštěstích zemřelo 14 tisíc lidí. Nejvíce obětí, přes 7000, si přitom podle záznamů Swiss Re vyžádal listopadový tajfun Haiyan na Filipínách.

Letní záplavy ničily Evropu

Největší materiální škody způsobily letní záplavy ve střední a východní Evropě. Povodně, které v červnu postihly mimo jiné i Českou republiku, přinesly zkázu vyčíslenou švýcarskou zajišťovnou na 18 miliard dolarů, z čehož budou muset pojišťovny uhradit odhadem čtyři miliardy. Tyto pojištěné ztráty jsou přitom větší, než tomu bylo při předchozích velkých záplavách ve stejném regionu v roce 2002, kdy musely pojišťovny vyplatit dvě miliardy dolarů (tři miliardy v současných cenách).

V červnu povodně způsobené vytrvalými dešti trápily i Kanadu, kde pojištěné škody dosáhly dvou miliard dolarů, což je v této zemi dosud nejvíce bez ohledu na druh katastrofy. Vydatné deště a záplavy si letos rovněž „užily“ Austrálie, Argentina, Čína, Indie, Indonésie a Jihoafrická republika.

Evropa kromě povodní dost utrpěla i jinými nepřízněmi počasí, včetně krupobití a vichřic. V červenci přinesla ve Francii a v Německu bouře Andreas ztráty ve výši tří miliard dolarů. V říjnu v severní a střední Evropě řádil orkán Christian, který způsobil pojišťovnám ztráty přes miliardu dolarů, a začátkem prosince stejný region postihla bouře Xaver, za niž pojišťovny zaplatí další miliardu dolarů.