KBC letos plánuje splatit větší část státní pomoci

KBC

KBC Zdroj: profimedia.cz

Plány největší belgické banky KBC vrátit letos větší část vládní finanční pomoci v kombinaci s tvorbou opravných položek na řecké dluhopisy a ztrátové úvěry v Irsku a Maďarsku vedly banku ke snížení letošní dividendy. Akcionáři obdrží dividendu ve výši symbolického centu na akcii.

KBC vytvořila v posledním čtvrtletí roku 2011 čistý zisk 437 milionů eur. To znamená meziroční propad asi o 40 procent. Pokud by se nebraly v úvahu jednorázové účetní položky, čistý zisk by ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl 161 milionů eur. O poznání chmurnější je pro KBC pohled na zisk za celý loňský rok, kdy banka vytvořila čistý zisk 13 milionů eur, o rok dříve vydělala 1,86 miliardy eur. KBC dostala za finanční krize v letech 2008 až Dnes uvedla, že hodlá 4,7 miliard eur splatit do konce roku 2013.

ČSOB, tuzemské dceři KBC, klesl zisk v loňském roce zisk o 17 procent. Banka za loňský rok vydělala 11,2 miliardy korun. Výsledky negativně ovlivnila tvorba opravných položek na řecké dluhopisy v držení ČSOB, která ze zisku ukrojila přibližně 2,5 miliardy korun.

Banka má stále dostatek prostředků na depozitech. Poměř úvěrů ke vkladům činil na konci roku 72,7 procenta. Čistý úrokový výnos narostl loni ČSOB meziročně o dvě procenta na 24,8 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí naopak klesly o jedno procento na 5,4 miliardy korun. ČSOB měla ke konci loňského roku téměř 3,1 milionu klientů. Počet bankomatů zvýšila na 831.

Poměrný kapitálový ukazatel Tier 1 klesl meziročně ze 14,2 procenta na 11,7 procenta. Podle člena představenstva Bartela Puelinckxe byl pokles kapitálového ukazatele zapříčiněn výši dividendy vyplacenou mateřské KBC a nárůstem rizikově vážených aktiv, tedy rostoucím úvěrováním korporátního sektoru.