Kdo chce vydělat víc, musí opustit zažité jistoty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CSOB

Pro nás Čechy je typické, že se často raději spokojíme s malým, ale zaručeným ziskem bez rizika. Třeba při zhodnocování peněz. Nejčastěji saháme po spořicích účtech a stavebním spoření. Nabízejí nám jistotu, že o své finance nepřijdeme.

Podle bankéřky ČSOBpodílovými fondy, které do té doby neznal, se mu otevřel nový svět.

Ilustrační fotoIlustrační foto | CSOB

„Na začátku určitě obavy byly. Proto jsme se s bankéřkou dohodli, že do fondů půjde jen část prostředků a zbytek dáme na spořicí účet,“ popisuje svůj první krok do světa investování pan Szarvas. Nedůvěra k fondům se v něm zlomila v momentě, kdy mu jeho první investice začala vydělávat. Jeho rada začínajícím investorům je jednoduchá – překonávejte strach postupně. Je dobré začít s konzervativními produkty, které odpovídají vašemu investičnímu profilu. Některé navíc nabízejí částečnou ochranu investovaných peněz. S přibývajícími zkušenostmi můžete postupně přidávat fondy mírně rizikovější, zato potenciálně výnosnější.

Nedůvěra k investicím do podílových fondů pramení i z nedostatečné znalosti. „Nejsem nijak zběhlý ve finančních trzích. Ale nechávám si od bankéřky vše důkladně vysvětlit,“ říká Michal Szarvas. Důležité je, aby bankéř zájemce o investice informoval nejen o příležitostech, ale i o úskalích. „Klientům neukazuji jen klady. Musí si být vědomi rizika, které podstupují. Na druhé straně zdůrazňuji, že investice do našich fondů nejsou hazard a rizika jsou omezována v rámci investiční politiky daného fondu. Odměnou jsou jim pak zajímavé výnosy,“ uzavírá Lada Moravcová z ČSOB.

Ilustrační fotoIlustrační foto | CSOB

Pokud s investicemi nemáte zkušenosti, cítíte nejistotu, ale přemýšlíte o zajímavém zhodnocení, vyzkoušejte Duo Profit od ČSOB. Kombinuje spořicí účet s výhodným úročením a investice do podílových fondů. Peníze na spořicím účtu se úročí zvýhodněnou sazbou až 1,7 % a jsou kdykoliv volně k dispozici. Jakou část peněz si dáte právě na spořicí účet a jakou investujete do podílových fondů, si zvolíte sami. Začínající investoři si tímto způsobem investice „osahají“ a po získání důvěry a zkušeností se mohou dál rozhlédnout po zajímavějších příležitostech.

Upozornění:

Podrobné informace o produktu ČSOB Duo Profit získáte v pobočkách ČSOB. Návratnost investované částky není zaručena, hodnota investice a příjem z ní mohou v čase kolísat. Tento materiál má pouze informační charakter a nejedná se o nabídku ani veřejnou nabídku.