Kdo jsou čeští dolaroví milionáři? Vysokoškoláci okolo padesátky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Čeští dolaroví milionáři jsou z 80 procent vysokoškoláci ve věku kolem padesáti let. V Česku je podle odhadů nyní až 25 tisíc dolarových milionářů. Téměř polovinu tvoří majitelé firem, dále jde zejména o vedoucí pracovníky v roli zaměstnanců a osoby samostatně výdělečně činné. Vyplývá to z průzkumu J&T Banky mezi 141 českými dolarovými milionáři.

Do čeho tito milionáři investují? Většina se podle průzkumu považuje za konzervativní investory. O svých investicích se prý rozhodují intuitivně - stejně důležitou roli při rozhodování o investici hrají vedle intuice emoce, tedy jak blízká je daná sféra investorovi. Téměř třetina respondentů průzkumu považuje za nejzajímavější investici zemědělskou půdu a stavební pozemky. Právě pro půdu hraje její cena, která je proti okolním státům velmi nízká.

Stále lukrativní jsou i nákup firem, akcie zahraničních firem či korporátní dluhopisy. Za zajímavé považují také investice do akcií, především pak zahraničních firem. Více než polovina českých dolarových milionáři se shoduje na tom, že pražská burza cenných papírů pro ně není investičně zajímavá.

Investice s největším budoucím výnosem podle českých a slovenských dolarových milionářů:Nejzajímavější investice podle českých a slovenských dolarových milionářůNejzajímavější investice podle českých a slovenských dolarových milionářů | J&T BANKAJ&T Banka Wealth Report

V rámci alternativních investic se největšímu zájmu těší investice do obrazů a uměleckých předmětů, veteránů a drahých mincí, bankovek a starých vyznamenání. Naopak z dříve tradiční cesty jak uchovat bohatství dnes ustupuje filatelie.

Jako nejslibnější region pro zhodnocení investic v příštích třech až pěti letech vnímají trh jihovýchodní Asie. Rozvinuté trhy západní Evropy, USA a Japonska považují za stabilní a jen 45 procent z nich se na tyto trhy dívá jako na místo, kam se nyní vyplatí investovat. Celých 62 procent českých dolarových milionářů souhlasí s tím, že rozvíjející se trhy jako Čína, Indie, Rusko, Afrika či Jižní Amerika nabízejí skvělé možnosti zhodnocení investic.

Komodity propadly

Největší propad v očekávání zhodnocení investic zažily komodity, které se u českých milionářů propadly ze 17 procent v roce 2013 na letošních sedm procent.

Podle průzkumu se o investicích dolaroví milionáři často radí v úzkém kruhu známých a přátel, jde však o profesionální „reciproční výměnu informací“, kdy oni samotní nabízí výměnou svou radu. Mezi dolarovými milionáři je třeba rozlišovat „profesionální investory“, kteří investují samostatně a pro své rozhodování využívají více zdrojů informací, a mezi podnikateli, kteří se investicemi mimo vlastní firmu zabývají jen okrajově a využívají rady profesionálních poradců.

Zajímavé aletrnativní investice podle českých a slovenských dolarových milionářů:Zajímavé aletrnativní investice podle českých a slovenských dolarových milionářůZajímavé aletrnativní investice podle českých a slovenských dolarových milionářů | J&T BANKA

Hon na boháče