Kellner má prý podíl v Ingosstrachu prodat do konce dubna

Ingosstrach

Ingosstrach Zdroj: rian.ru

Podíl českého finančníka Petra Kellnera v ruské pojišťovně Ingosstrach může být prý prodán do konce dubna, tvrdí dnes ruské listy Kommersant a Vedomosti. Mezitím však pokračuje vleklý souboj českých menšinových akcionářů s většinovým vlastníkem pojišťovny, holdingem Bazel miliardáře Olega Děripasky.

Šéf druhé největší ruské banky VTB Andrej Kostin podle tisku tvrdí, že jednání s Kellnerovou skupinou PPF o odkoupení podílu v pojišťovně mohou být uzavřena do konce měsíce, avšak „řeč spíše jde o polovině balíku akcií zahraničních akcionářů“.

Tedy VTB by mohla odkoupit polovinu z 38,5 procenta akcií Ingosstrachu v držení fondu PPF Investments (PPFI). A italská pojišťovna Generali, která jako Kellnerův partner disponuje druhou polovinou menšinového balíku, by v Ingosstrachu zůstala.

Generali se loni stala jedním z kotevních investorů při emisi akcií VTB, obě společnosti už tehdy také jednaly o společném podnikání v ruském pojišťovnictví, připomněly Vedomosti. Kommersant zase upozornil, že Kellner o ochotě prodat svůj balík v Ingosstrachu právě VTB hovořil v rozhovoru pro deník Dnes. PPF, Generali a Ingosstrach se zdržely komentáře.

Za „předprodejní rošádu“ Kommersant označil dění v představenstvu Ingosstrachu, které namísto dříve připraveného dokumentu schválilo na popud ředitele Bazelu zcela nový seznam kandidátů do nového představenstva, a to už bez zástupců PPFI, prý právě se zřetelem na chystaný prodej podílu menšinových akcionářů v pojišťovně.

„I při předpokladu, že se transakce s VTB uskuteční, je chování Bazelu nevysvětlitelné,“ prohlásil právní zástupce PPFI Julij Taj, podle kterého budou menšinoví akcionáři hájit svá práva u soudu.

„PPFI nejenže nepřináší žádný užitek Ingosstrachu, ale ustavičně se soudí s firmou, a odvádí ji tak od hlavní činnosti,“ uvedl naopak nejmenovaný zdroj blízký k většinovému vlastníku.

Z dosavadních osmi členů představenstva tři zastupují PPFI. Nové představenstvo mají akcionáři potvrdit 10. května. Před pěti lety prodal někdejší Děripaskův partner Alexandr Mamut svých téměř 40 procent v Ingosstrachu za odhadovaných 700-750 milionů dolarů skupině PPFI. Od té doby vede Děripaska s novými investory vleklou válku. PPFI spravuje podíl v Ingosstrachu prostřednictvím fondu PPF Beta, jehož investory jsou podle Vedomostí Kellner a Generali.