Kellner uspěl v bitvě s Děripaskou

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Ruský podnikatel Oleg Děripaska sice ovládá pojišťovnu Ingosstrach tvrdou rukou, jeho soupeři a nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi se přesto rýsuje šance, že se jako minoritní akcionář postupně domůže svých práv.

Moskevský arbitrážní soud totiž potvrdil verdikt soudu nižší instance, podle něhož má Kellnerova PPF Investments (PPFI) získat přístup ke sporným dohodám Ingosstrachu se spřízněnými firmami – vesměs napojenými právě na majoritního akcionáře Děripasku. Vedení Ingosstrachu se přitom snaží PPFI – tedy spolumajitele s podílem 38,5 procenta – nepřipustit ani k řízení pojišťovny, ani k citlivým informacím.

„Je to sice dílčí, ale významný úspěch. Soud potvrdil, že jako minoritní akcionáři máme mít přístup k dokumentům, jež se projednávají na valných hromadách,“ uvedl mluvčí PPFI Jan Piskáček.

O Kellnerových plánech v holdingu s italskou pojišťovnou Generali čtěte zde:

Nepřehledné transakce v objemu desítek či dokonce stovek miliard rublů si nechával Děripaska schvalovat právě na valných hromadách Ingosstrachu. Pojišťovna může díky těmto rozhodnutím uzavírat dohody s dalšími společnostmi Děripaskova impéria v oblasti pojištění, úvěrování či obchodu. PPFI si proto stěžovala, že vůbec není jasné, kde vlastně peníze z Ingosstrachu nakonec skončí.

Oleg DěripaskaOleg Děripaska | profimedia.cz

Jak potvrdil Jan Piskáček, jde nyní vlastně o dva paralelní spory, kvůli nimž se PPFI na ruské soudy obrací: „Usilujeme nejenom o přístup k informacím o těchto transakcích, ale zároveň upozorňujeme, že při jejich schvalování byl porušen zákon.“ Zainteresovaní většinoví akcionáři, napojení na Děripaskovo impérium a jeho společnost Bazel, by totiž podle PPFI takové transakce vůbec schvalovat neměli. Vedení Ingosstrachu však přímou vazbu mezi většinovým akcionářem pojišťovny a Bazelem u soudů popíralo.

Kellnerův podíl je v Ingosstrachu fakticky „uvězněn“, Děripaskovi lidé blokují přístup PPFI k jakémukoliv podílu na rozhodování. Veškeré snahy buď ruskému oligarchovi a zároveň jednomu z nejbohatších Rusů prodat minoritní podíl, nebo od něj naopak odkoupit majoritu v pojišťovně, ztroskotaly. Děripaska považuje PPFI za vetřelce, který mu přišel dělat problémy, a napětí mezi oběma stranami jakoukoliv dohodu vylučovalo.