KLDR je skvělá investiční příležitost, míní Mobius

Mark Mobius

Mark Mobius Zdroj: profimedia

Kim Čong-un a Mun Če-in (zleva)
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
3
Fotogalerie

Možné znovusjednocení Severní a Jižní Koreje nepředstavuje jen šanci na zvýšení bezpečnosti v regionu, ale také vynikající investiční příležitost. Tvrdí to investiční guru Mark Mobius, který na rozvíjející se trhy sám významně sází. Další dobrou příležitost vidí v KLDR.

Ačkoliv je ústředním bodem bilaterálních jednání mezi KLDR a Jižní Koreou denuklearizace severní části poloostrova, možný průlom ve vztazích obou zemí přiživuje myšlenky na sjednocení obou zemí.

Právě vize jedné Koreje, respektive společného trhu, vyvolává v jednaosmdesátiletém investorovi optimismus. „Jih má technologie, know-how, výrobní kapacity a sever zase zdroje surovin,“ řekl Mobius stanici CNBC. Přestože by byl proces vzájemného přibližování zpočátku velmi nákladný, má se vyplatit. „Z dlouhodobého hlediska by sjednocení obou zemí bylo velmi přínosné,“ dodal.

 

K poměrně nečekanému usmiřování dochází i přes to, že se oba státy dál ocitají v technicky válečném stavu. Ještě v prosinci mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí prohlásil, že „zbývající otázkou je, kdy válka propukne“.

„Chceme pracovat na míru, prosperitě a na tom, abychom se přiblížili ke znovusjednocení,“ prohlásil ale jihokorejský prezident Mun Če-in během nedávné návštěvy severokorejského vůdce Kim Čong-una. Ten se stal prvním čelním představitelem KLDR, který navštívil jižního souseda od roku 1953.