Klienti Sberbank se nahrnuli do Komerční banky, ta jim vyplatila několik miliard

Komerční banka zatím obsloužila 7000 klientů Sberbank, vyplatila 3,7 miliardy korun

Komerční banka zatím obsloužila 7000 klientů Sberbank, vyplatila 3,7 miliardy korun Zdroj: profimedia.cz

Komerční banka zatím obsloužila 7000 klientů Sberbank, vyplatila 3,7 miliardy korun
2
Fotogalerie

Komerční banka během prvního dne vyřídila zhruba 13 300 žádostí klientů Sberbank CZ a vyplatila náhrady vkladů za 6,5 miliardy korun. Z toho v hotovosti bylo zhruba 1200 žádostí za 185 milionů korun. Uvedl to mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. 

Garanční systém finančního trhu dnes začal prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Celkem jde o zhruba 106 tisíc klientů a výplatu 24,2 miliardy korun. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet tři roky, tedy do března 2025.

„Výplata vkladů klientů Sberbank probíhá velmi plynule částečně i proto, že většina klientů využívá bezhotovostní výplaty,“ uvedl Zúbek. Podle informací byly fronty několika desítek lidí před některými pobočkami v Praze nebo Brně před jejich otevřením. Během dne se pak fronty netvořily.

Garanční systém přes Komerční banku vyplatí sto procent vkladů klientů, maximálně do 2 499 500 korun na jednoho vkladatele. Suma odpovídá kurzu koruny k euru 28. února. Ze zákona je pojištěn vklad do 100 tisíc eur. Peníze ve Sberbank neměly jen firmy nebo fyzické osoby, ale i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.

Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank?

Video placeholde
• Videohub

V hotovosti je možné vybrat peníze na 40 vybraných pobočkách Komerční banky, u kterých bude prodloužená otevírací doba od 08:00 do 18:00. Bezhotovostně je možná výplata peněz na všech 241 pobočkách Komerční banky.

Česká národní banka v pondělí 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ. Garanční systém i Komerční banka na svých internetových stránkách zveřejnily podrobné instrukce, jak při výplatách postupovat.