Klienti si u bank rezervují výhodné úrokové sazby

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

S předpokládaným koncem poklesu úrokových sazeb u hypoték banky registrují nové žádosti klientů. Zpravidla pramení z toho, že by lidé rádi refinancovali hypotéku za stávajících sazeb, ale rozhodné datum jim nastane za dvanáct nebo i více měsíců.

„Klienti chtějí využít nízkých úrokových sazeb, zároveň však musejí počítat se zvýšenými poplatky spojenými s oddálením čerpání,“ říká mluvčí ČSOB Pavla Hávová s tím, že po podpisu úvěrové smlouvy může klient ČSOB, Ery i Hypoteční banky provést čerpání schválené sumy až do dvou let.

Zájem klientů, kteří si chtějí „posichrovat“ dobré sazby na více než rok dopředu, registrují i další banky, byť jde podle jejich vyjádření spíše o jednotlivé případy než o nástup masivního trendu. „Očekáváme, že se jednotlivé rezervační termíny budou spíše prodlužovat,“ dodává mluvčí Equa Bank Markéta Dvořáčková. „Čekáme prodlužování doby rezervace úrokové sazby. Nemyslíme si ale, že bude skokové a zásadní. Spíše půjde o prodlužování v řádu jednotek týdnů,“ odhaduje mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Klienti si chtějí dobré sazby zajistit i více než na rok dopředu, byť podle vyjádření bank jde spíše o jednotlivé případy než o nástup masivního trendu

Standardně banky nabízejí rezervaci sazby od půl do jednoho roku, v průměru pak rezervují prostředky na refinancování hypoték v řádech několika měsíců. „Období do jednoho roku považujeme v současné chvíli za optimální z pohledu nákladů na zdroje, které jsou zpravidla dražší v delším časovém horizontu. Zároveň tímto eliminujeme riziko u klientů, kteří se za více než rok rozhodnou nemovitost prodat. Dalším důležitým faktorem je také to, že úrokové sazby ještě nemusí být na svých minimech,“ upozornil Michal Teubner z Komerční banky.

Ne všichni poskytovatelé hypotečních úvěrů však na tento typ poptávky reagují vstřícně. „Zájem klientů o delší rezervaci tu je, ale pro banku je to velké riziko zvýšených nákladů a poskytnutí hypotéky za hranicí rentability, takže dlouhé lhůty neposkytujeme,“ vysvětlil Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Nízké sazby hypoték vydrží do konce léta