Kolik Řecko stálo největší české banky? Zatím 3,62 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz, kolaz E15

Čtveřici největších tuzemských bank klesl v souhrnu za první pololetí letošního roku čistý zisk o šest procent na 19,6 miliardy korun. ČSOB, Komerční bance a UniCredit bank čistý zisk především kvůli odpisu řeckých dluhopisů meziročně klesl, České spořitelně, která obligace Řecka nemá, se čistý zisk zvýšil. Dohromady stál odpis řeckých dluhopisů největší banky v Česku 3,62 miliardy korun.

Komerční banka zaúčtovala snížené hodnoty řeckých vládních dluhopisů ve výši 1,663 miliardy korun a v pololetí ji klesl čistý zisk o 15,5 procenta na 5,48 miliardy korun. ČSOB stál odpis řeckých obligací 1,1 miliardy korun, v pololetí ji meziročně klesl čistý zisk o 13 procent na 6,21 miliardy korun.

UniCredit Bank odepsala dluhopisy v hodnotě 858 milionů korun a čistý zisk jí tak klesl meziročně o více než polovinu na 668 milionů korun. Česká spořitelna nevlastní žádné řecké státní dluhopisy, v pololetí zaznamenala nárůst čistého zisku o téměř 24 procent na 7,21 miliardy korun.

Výsledky největších tuzemských bank(v miliardách korun)

Odpisy řeckých dluhopisů Čistý zisk pololetí 2011 Meziroční vývoj zisku
KB 1,663 5,48 - 15,5 %
ČSOB 1,1 6,21 - 13 %
UniCredit 0,858 0,668 - 55 %
Česká spořitelna 0 7,21 + 24 %

„Právě odpis hodnoty řeckých státních bondů je zřejmě nejvýraznějším prvkem hospodářských výsledků velkých tuzemských bank za druhé čtvrtletí. Pozitivní je, že banky v posledních měsících hlásí přece jen mírné oživení úvěrového trhu a to nejen toho hypotečního, kterému se daří jako jedinému již delší dobu,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

„V dalších kvartálech nelze u KB a ČSOB vyloučit další odpis hodnoty řeckých státních dluhopisů, i když zřejmě již v nižších částkách, než tomu bylo nyní,“ dodal Hatlapatka.

Většina bank na druhou stranu podle Hatlapatky již postupně zvyšuje provozní náklady tak, aby byla připravena na budoucí očekávané oživení trhu a rostoucí konkurenční tlaky. Pozitivní vliv stále mají i klesající náklady rizika u úvěrů, které nicméně byly podle Hatlapatky u dvou ze tří velkých bank převálcovány právě odpisem části hodnoty řeckých státních dluhopisů.

Matkám českých bank se dařilo

Zahraniční majitelé českých bank byli v prvním pololetí většinou úspěšní. Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, která vlastní ČSOB, za druhé čtvrtletí letošního roku zvýšila konsolidovaný čistý zisk na 333 milionů eur (přes osm miliard korun) ze 149 milionů před rokem. Za první pololetí banka vytvořila čistý zisk 1,15 miliardy eur a proti první polovině minulého roku ho téměř zdvojnásobila.

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, zvýšila v prvním pololetí čistý zisk o 5,2 procenta na 496,3 milionu eur (zhruba 12 miliard korun).

Italská banka UniCredit Group vytvořila ve 2. čtvrtletí čistý zisk 511 milionů eur (asi 12,4 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 245 procent. Více než trojnásobného růstu banka dosáhla navzdory tomu, že odepsala část řeckých dluhopisů v objemu 105 milionů eur.

Naopak francouzské bankovní skupině Société Générale, která ovládá Komerční banku, klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 31 procent na 747 milionů eur (18,3 miliardy korun) a její výsledky tak výrazně zaostaly za odhady analytiků.