Konzervativní Češi se letos zahojili na komoditách. Fondy hlásí až třetinové zisky

Komoditní fondy si polepšily o téměř třicet procent

Komoditní fondy si polepšily o téměř třicet procent Zdroj: Reuters

Akciové fondy si za jedenáct měsíců letošního roku připsaly výnos 11,4 procenta. Dluhopisové fondy byly naopak ve ztrátě 5,3 procenta a peněžní fondy přišly o 3,9 procenta. Komoditní fondy si polepšily o téměř 30 procent a realitní fondy o 2,9 procenta. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů za listopad.

Listopadové výsledky indexu potvrdily silnou pozici akciových fondů, které meziměsíčně posílily o 3,8 procenta. Vysoký nárůst o 2,59 procenta vykázaly též fondy komoditní a mírné zhodnocení 0,61 procenta si připsaly i fondy nemovitostní. Na druhou stranu se v listopadu opět nedařilo fondům dluhopisovým a fondům peněžního trhu, které vykázaly záporné hodnoty 2,08, respektive 1,90 procenta.

"Pro příští rok očekávám s mírným optimismem pokračování býčího trendu na akciových trzích a možné další prolomení rekordních hodnot akciových indexů. Zásadní roli hraje v tomto směru zlepšení ekonomické situace v Číně, která je nejen pro řadu amerických korporací důležitým trhem. Tomuto očekávání také nahrává stále uvolněná měnová politika světových centrálních bank v čele s americkým FEDem," uvedl analytik Broker Consulting Martin Novák.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Pozitivní vyhlídky se ale mohou podle něj kdykoliv změnit v případě, že by došlo k rapidnímu zhoršení pandemie a zavedení dalších lockdownů, a především v důsledku inflace, která vedle Česka roste i v ostatních zemích. Pozitivnímu očekávání pro další růst světové ekonomiky napomáhá zejména očkování, ale také touha spotřebitelů utrácet peníze, které z důvodu anticovidových opatření zůstaly nevyužité, dodal.

"Data ukazují letošní trend, kdy se dařilo rizikovým aktivům a akciím. Nárůst objemů akciových fondů ovlivnila rostoucí inflace. Dařilo se i českým akciovým fondům. Z dlouhodobého pohledu jsou právě akcie dobrou ochranou před inflací a investoři si to začali uvědomovat," řekl investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři. Naopak české státní dluhopisy podle něj vlivem růstu úrokových sazeb poklesly. Z dluhopisových fondu se dařilo těm, které měly navázaný výnos na inflaci, podotkl.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl za tři čtvrtletí o 84,9 miliardy na 674,6 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí majetek stoupl o 23,5 miliardy korun.