Bitcoin drtí konkurence. Hodnotu udrží lépe jiné kryptoměny, padají pomaleji

Bitcoin uvolňuje prostor ostatním kryptoměnám.

Bitcoin uvolňuje prostor ostatním kryptoměnám. Zdroj: profimedia

Tradičně nejrozšířenější kryptoměna v posledních týdnech opouští své pozice. Hodnota všech vytěžených bitcoinů je oproti celému trhu virtuálních měn stále nižší. Zatímco bitcoin se ze svého listopadového vrcholu propadl o třicet procent, trh poklesl jen o necelou čtvrtinu, váha bitcoinu v kryptosvětě tak klesla. Jeho takzvaná dominance neboli důležitost mince na trhu je tak na obdobné úrovni jako v létě roku 2018. Bitcoin prý mohl prozaicky usnout na vavřínech.

„S narůstající legitimizací kryptoaktiv se setkáváme s určitým posunem v investorském paradigmatu. Bitcoin dlouho zůstával pro zejména institucionální investory preferovanou volbou, a to díky rozvinuté investiční infrastruktuře. Nicméně s postupem času potenciální kupující začínají nazírat na jednotlivé kryptoměny z pohledu jejich reálné využitelnosti,“ uvádí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Investoři z listopadových více než 68 tisíc dolarů dodnes na každém bitcoinu tratili přes dvacet tisíc dolarů. Celý trh se přitom propadl podstatně pomaleji, z listopadových 2,9 bilionu dolarů představujících hodnotu kryptotrhu přišel „jen“ o zhruba 800 miliard. 

Kryptoměna ethereum

Video placeholde
• Videohub

Pád bitcoinu má více důvodů, jedním z nich může být, že kryptoměna poněkud ztrácí na ostatní hlavní mince pohledem své vlastní evoluce. „Nově vytvořené kryptoměny mohou nabízet efektivnější operace nebo jiné výhody, čímž se stávají konkurenceschopnějšími, což samo o sobě vede ke zvýšení zájmu investorů,“ zdůrazňuje analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Bitva ovšem probíhá i mezi bitcoinem a jeho tradičními „konkurenty“. Znalci trhu zmiňují především ambici etherea stát se jedničkou trhu. 

Do hledáčku investorů se tak dostávají zejména virtuální mince, které jsou využitelnější pro platby nebo nabízejí možnost vytvářet takzvané smart kontrakty. Příkladem je právě ethereum nebo třeba jedna z nejrychleji rostoucích kryptoměn solana.

„Stále větší počet investorů nakupuje stablecoiny, tedy kryptoměny navázané na jiná aktiva jako například na dolar,“ připomíná Pfeiler.

Pohled na tandem nejvýznamnějších kryptoměn dneška se tak posouvá. „Zatímco bitcoinová dominance klesá, v případě etherea roste. To je zásadní v tom, že investoři a spekulanti mohou v budoucnu považovat ethereum za minci s větší růstovou potencí,“ říká například analytik portálu Techstory Reshab Agarwal. Relativní ústup váhy bitcoinu podle něho kromě etherea hovoří i pro růst méně populárních měn. „V prvním čtvrtletí příštího roku bychom se mohli dočkat sezony altcoinů,“ dodává. 

Roli hraje také extrémní nástup nových mincí. Jejich nabídka stále roste, podle statistik portálu Coinmarketcap je na trzích kolem patnácti tisíc virtuálních mincí. Ještě před rokem byl jejich počet zhruba poloviční. Právě nově vzniklé a méně známé mince přitom mnohdy lákají obrovskými zisky během velmi krátké doby.

„Když prudce roste počet nových kryptoměn, do nichž se alokují peníze, znamená to přirozeně tlak na tržní podíl těch starších v čele s bitcoinem,“ připomíná ekonom J&T Banky Pavel Ryska. Podle něho se zároveň investoři přestali bát napříč mincemi diverzifikovat.

„V začátcích kryptotrhu byl bitcoin absolutním symbolem kryptoměn a noví investoři směrovali své prostředky především do něj. S postupem času se investoři dívají více na vlastnosti jednotlivých měn a rostoucí likvidita trhu jim umožňuje mít větší pozice v altcoinech,“ dodává Ryska. 

Důležitost bitcoinu se na podobně nízkou úroveň dostala například letos v květnu, poté se podíl bitcoinů na kryptosvětě mírně zvýšil. Nadpoloviční podíl na trhu měl ovšem bitcoin naposledy během letošního dubna. Ještě v závěru loňského roku přitom nejznámější kryptoměna tvořila kolem 70 procent hodnoty všech mincí. Vůbec nejnižší váhu měl bitcoin na počátku roku 2018, a to kolem 31 procent trhu, jehož velikost v řádu nižších stovek milionů dolarů byla ovšem z dnešního pohledu marginální.