Kooperativa přestane od příštího roku pojišťovat uhelné elektrárny ČEZ

Jedna již odstavená, druhá ještě v provozu. Elektrárny Prunéřov I a II

Jedna již odstavená, druhá ještě v provozu. Elektrárny Prunéřov I a II Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Pojišťovna Kooperativa nebude od počátku roku 2022 pojišťovat uhelné elektrárny skupiny ČEZ. Podle pojišťovny je to jeden z kroků v odklonu od zdrojů energie zatěžujících životní prostředí. Kooperativa patří do rakouské skupiny Vienna Insurance Group. ČEZ v reakci uvedl, že ke kroku došlo po vzájemné dohodě.

„Řídíme se VIG Climate Change Strategy, kterou skupina přijala v květnu 2019. Z ní, kromě jiného, vyplývá, že skupina VIG do konce roku 2035 zastaví investice do společností, které využívají neekologické uhelné zdroje. Jen za poslední dva roky jsme snížili počet těchto společností v našem portfoliu o 16 procent,“ uvedl člen představenstva pojišťovny Jiří Sýkora.

Připomněl, že Kooperativa na pojišťovacím trhu působí v souladu se všemi pravidly Evropské komise, která se dotýkají udržitelných financí, a podniká všechny relevantní kroky vedoucí ke snižování uhlíkové stopy.

„Trend je jasný, tento krok je po vzájemné dohodě. I proto jsme představili před měsícem náš závazek do roku 2030 přebudovat výrobní portfolio na nízkoemisní. Zvýšíme výkon bezemisních zdrojů na 6000 megawattů do roku 2030, snížíme emise o 55 procent ve srovnání s rokem 2019,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Připomněl, že v roce 2030 plánuje ČEZ vyrábět z 12,5 procenta veškeré produkce elektřiny, loni to byla zhruba třetina. „Máme již nastaven nový systém pojištění našich uhelných elektráren od příštího roku. Tak zajistíme tyto naše dožívající zdroje do té doby, než budou definitivně odstaveny,“ dodal Kříž. Detaily systému nespecifikoval.

Podle vlády by český energetický mix měl být v dlouhodobém horizontu postaven na jaderné energetice a obnovitelných zdrojích. Na přechodnou dobu má pomoci plyn. Uhelná komise loni v prosinci doporučila ukončit využívání uhlí v Česku pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038, někteří ministři jsou pro odklon od uhlí už v roce 2033.

Vláda vzala doporučení Uhelné komise na vědomí. Termín neschvalovala, pouze doporučila, aby byly v rámci komise dále podrobněji rozpracovány a vyhodnoceny podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí v energetice Česka.