Koruna úvěru zapovězená. Velcí byznysmeni si půjčují v eurech. Je to čtyřikrát levnější

Půjčování v Eurech se více vyplatí.

Půjčování v Eurech se více vyplatí. Zdroj: Profimedia.cz

Strmý růst sazeb v uplynulých měsících dramaticky prodražil půjčky v české měně.
2
Fotogalerie

Divoký boj České národní banky s inflací vyhloubil na domácím úvěrovém trhu propast mezi korunou a eurem. Strmý růst sazeb v uplynulých měsících totiž dramaticky prodražil půjčky v české měně. Půjčka v korunách koncem března přišla firmy na úrocích čtyřikrát dráže než půjčka v eurech a rozdíl v nákladnosti obou měn se dále prohlubuje. Stále více tuzemských firem včetně těch největších si proto raději než v korunách začíná půjčovat ve společné měně. Výsledkem byl v závěru prvního čtvrtletí historicky nejvyšší podíl eura na financování tuzemských firem. Ty měly ve společné měně napůjčováno takřka 37 procent všech svých úvěrů. 

„Preference eurového financování ze strany firem je patrná. Hlavní motivací je vysoký rozdíl v úrokových sazbách, konkrétně nejvyšší za posledních 21 let,“ říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Zatímco eurový úvěr vyšel tuzemskou firmu koncem března na roční úrok kolem půldruhého procenta, za korunové půjčky banky žádaly v průměru 6,15 procenta ročně.

Ještě na počátku loňského roku přitom byla situace opačná, úvěr v korunách vyšel na úrocích mírně levněji. „V poslední době jsme začali ve větší míře využívat úvěrů v eurech. V tomto rozhodnutí hraje významnou roli cena úvěru daná především rozdílem úrokových sazeb, v souvislosti s tím je třeba důsledně řídit měnová rizika,“ vysvětluje Karel Hanzelka z Pražské energetiky. 

Obdobný přístup k financování má i holding Agrofert. „Jen přibližně čtvrtinu našich úvěrů aktuálně čerpáme v korunách. Kde to jde, nahrazujeme úvěry v českých korunách eurovými. Důvodem je jak vývoj na finančním trhu, tak naše investiční strategie,“ uvádí Pavel Heřmanský z holdingu Agrofert. Část firem už kompletně překlopila své financování do eur v minulých letech.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!