Koupě bytu se vyplatí. Sazby u hypoték jsou na minimu

Hypoindex

Hypoindex Zdroj: Fincentrum

Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu klesla na 3,08 procenta, a dostala se tak nejnižší hodnotu od doby sledování tohoto ukazatele. Důvodem byly jarní akce bank a jejich boj o klienty.

Z údajů Hypoindexu, který průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace sleduje od roku 2003 vyplývá, že zájem o hypotéky s nízkými sazbami stále roste.

Letos v dubnu bylo sjednáno 7514 hypoték a jen těsně nebyl překonán rekord z prosince 2012, kdy bylo sjednáno 7637 hypotečních úvěrů. Klienti bank si však berou o něco nižší hypotéky, objemy totiž proti minulému měsíci lehce klesly. V dubnu si klienti bank pořídili hypotéky za celkem 11,9 miliardy korun. Po dlouhé době také klesla průměrná výše hypotéky, a to na 1,585 milionu Kč. Kolem této úrovně se hypotéky pohybovaly naposledy v polovině roku 2006.

Vývoj Hypoindexu

HypoindexHypoindex | Fincentrum

„Nízká cena zdrojů v kombinaci s přijatelnými inflačními očekáváními a s náznaky, že restriktivní opatření měnové politiky v blízké budoucnosti nepřipadají v úvahu, připravily půdu pro další dno úrokových sazeb hypotečních úvěrů,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Banky mají podle něj výrazné přebytky peněz, ale vzhledem k nízkým výnosům státních dluhopisů a vyšší opatrnosti v důsledku ekonomické situace mají málo alternativ k jejich výnosnému umístění.

V dubnu nabrala na obrátkách kauza ohledně vrácení poplatku za vedení úvěrového účtu. Iniciativy posbíraly přes 310 tiísíc plných mocí a první žaloby se dostanou k soudu během června. Přihlásit se o zpětné vyplacení poplatku mohli klienti do konce dubna.

Jaro 2013: Hypotéky opět v akci