Křetínského „hračka“ stále v mínusu: Sparta loni prodělala 240 milionů

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Fotbalová Sparta je pro Daniela Křetínského hodně drahá hračka. V minulé sezoně hospodařila s rekordní ztrátou 237,3 milionu korun a ve ztrátě je tak kromě prvního roku celou dobu působení skupiny J&T, která klub vlastní od roku 2004. Vlastní kapitál klubu se kvůli loňské ztrátě propadl na -280,1 milionu korun. Vyplývá to ze zprávy z valné hromady klubu.

Celkový prodělek se už navíc přibližuje astronomické sumě jedné miliardy korun. Klub totiž prodělal téměř 860 milionů korun, informoval server Týden.cz.

Vlastníci Sparty - skupina J&T společně s miliardářem Danielem Křetínským - tak musí klub fakticky dotovat. Skupina J&T a Křetínský ovládají Spartu prostřednictvím společnosti J&T Credit Investments, kde má 60procentní podíl J&T. Zbylé dvě pětiny největšího akcionáře Sparty patří Křetínskému.

Právě J&T Credit Investments upíše podle rozhodnutí valné hromady z konce minulého prosince akcie Sparty za 278,2 milionu korun. Celá transakce ale proběhne tak, že J&T Credit Investments vymění pohledávky vůči Spartě (včetně úroků z půjček) za akcie fotbalového klubu. Společnost J&T Credit Investments totiž od října 2011 do října 2012 půjčila Spartě clekem 265 milionů korun.

Letenští ztrátu nebagatelizují, vždy argumentovali tím, že Křetínský ji sám „sanuje“ a klub tak fakticky není zadlužený. Zatímco však v předchozí sezoně Pražané vyčíslili ztrátu na bezmála 50 milionů, loni si výrazně pohoršili. Doplatili na to, že v sezoně 2011/12 vypadli hned na startu Evropské ligy a především výrazně nezpeněžili žádného ze svých hráčů prodejem do zahraničního klubu.

Před dvěma lety si Sparta výrazně pomohla tím, že postoupila do jarní části EL, v níž skončila až v prestižním souboji s Liverpoolem, a především získala téměř 200 milionů korun za záložníka Juraje Kucku a útočníka Bonyho Wilfrieda, kteří zamířili do FC Janov respektive Arnhemu.

Loni Sparta tak úspěšná ani na jednom poli nebyla, její ekonomika se proto výrazně víc ponořila do červených čísel. Ztráta Sparty z právě probíhající sezony by tak mohla být nižší, protože letenští se v EL zase dostali do jarní fáze a až v minulém týdnu je vyřadila Chelsea. Vedení klubu navíc stále může živit naději, že zpeněží některou ze svých opor.

Ekonomickou ztrátu loni například vyčíslila i pražská Slavia. Po existenčních problémech v roce 2011 se její výše vyšplhala až na 476 milionů korun.