Krúpa investoval miliardy do Kraft Heinz a vytáhl proti Buffettovi

Kraft Heinz

Kraft Heinz Zdroj: reuters

Pavol Krúpa
2
Fotogalerie
Investiční skupina Krupa Global Investments Pavla Krúpy vlastní akcie a deriváty navázané na akcie amerického potravinářského kolosu Kraft Heinz za zhruba sto milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Aktivistický investor zacílil na světovou investiční legendu Warrena Buffetta.

V minulých dnech nakoupila skupina Krupa Global Investments Pavla Krúpy akcie amerického potravinářského kolosu Kraft Heinz a rozdílové kontrakty na tyto akcie. „Celková výše investice je zhruba sto milionů dolarů,“ uvedl pro deník E15 Krúpa s tím, že investici financuje z vlastních zdrojů a úvěrů.

Investiční společnost nakupovala akcie Kraft Heinz za ceny, které byly pod 60 dolarů za jednu. „Využívali jsme poklesu akcií a ještě dnes nakupujeme,“ dodává Krúpa. V úterý odpoledne se akcie obchodovaly za téměř 58 dolarů za akcii.

Krupa Global Investments (KGI) již poslala otevřený dopis členům představenstva Heinz a akcionářům společnosti. Vyjadřuje v něm znepokojení nad vývojem firmy, kterou kontrolují Berkshire Hathaway investiční legendy Warrena Buffetta a brazilskou investiční skupinu 3G Capital Jorge Paola Lehmanna. KGI je znepokojena, že zmínění akcionáři Heinz „nezvládli uřídit ikonickou značku“.

Zároveň KGI uspořádala demonstrace před sídlem Buffettovy společnosti a sídlem 3G v New Yorku. „Jednu ze svých největších investic nechávají rok za rokem klesat na hodnotě,“ kritizuje největší majitele Kraft Heinz Krúpa s tím, že 3G Capital nepřiměřeně snížila náklady, což způsobilo pokles podílu na trhu.

V dopise KGI navrhuje, aby americký kolos zavedl zpětný odkup akcií. Dalším návrhem je, aby Berkshire Hathaway a 3G stáhly společnost z trhu za férovou cenu. „Buffett a 3G by měli udělat kroky, které zvýší hodnotu společnosti,“ zdůrazňuje Krúpa s tím, že oba největší akcionáři by měli rovněž uskutečnit opatření pro zachování ikonické značky. Mezi ně patří navýšení kapitálu americké potravinářské skupiny a zaměření firmy na předem připravené jídla a zdravé potraviny.

Společnost Kraft Heinz vznikla v roce 2015 spojením potravinářské skupiny Kraft Foods a výrobce kečupů H.J. Heinz. Jedná se o jednu z největších potravinářských uskupení na světě. Na českém trhu jsou populární zejména stejnojmenné kečupy.

Aktivistický investor Krúpa v minulosti proslul svými nájezdy na OKD, americký pojišťovací kolos AmTrust nebo například na General Electric, dřívějšího majitele Agrobanky. Zmíněné nájezdy uskutečnil ještě v dresu investiční skupiny Arca Capital, z níž však v létě odešel a ponechal si jen menšinový podíl.

Nová Krúpova investiční společnost bude opět zaměřená na aktivitický byznys a využívání tržních příležitostí. Již v polovině srpna KGI mohutně investovala do cenných papírů největší sociální sítě Facebook. Hodnota investice dosáhla 1,5 miliardy korun.