Skupina Arca a nová Krúpova firma koupily akcie Facebooku za 1,5 miliardy

Rekordní propad tržní kapitalizace v historii akciových trhů v USA využily investiční skupina Arca Capital a Krupa Global Investments k nákupu akcií Facebooku. Obě firmy nakoupily cenné papíry největší sociální sítě v hodnotě 1,5 miliardy korun.

Na konci července zveřejnila největší světová sociální síť Facebook výsledky a výhled, který investory příliš nepotěšil. Spíš je extrémně vystrašil.

Výsledkem byl volný pád akcií Facebooku. Během jednoho dne se tržní hodnota společnosti snížila o rekordní sumu zhruba 120 miliard dolarů, když se akcie společnosti zřítily o přibližně devatenáct procent. Jmění zakladatele firmy Marka Zuckerberga se pak propadlo o téměř šestnáct miliard dolarů.

Šlo o největší propad tržní kapitalizace v historii USA, který ukázal, že ani Facebook není neprůstřelnou společností, které prakticky všechno projde. Prudkého propadu na druhou stranu využili i velcí domácí investoři. Konkrétně skupina Arca a nová investiční společnost Pavla Krúpy, která bude zaměrená na aktivitický byznys a využívání tržních příležitostí.

Jednou z prvních je určitě investice do akcií Facebooku a zvláštních cenných papírů, které jsou navázané na vývoj akcií internetové firmy. Tu Krupa Global Investments uskutečnila se skupinou Arca, z níž se však Krúpa stahuje. „Nakoupili jsme cenné papíry za 1,5 miliardy korun, když došlo k propadu na trzích,“ uvedl pro server E15.cz Pavol Krúpa,majitel Krupa Global Investments. 

Krúpa totiž věří v budoucnost sociální sítě, která má okolo 2,2 miliardy uživatelů po celém světě. „Facebook má potenciál, který v reklamě není ještě plně využitý. Propad byl přehnanou reakcí na známé skutečnosti,“ zdůrazňuje Krúpa. Obě firmy nakupovaly během rekordního propadu a i pár dní po něm.

Vývoj akcií Facebooku (Pramen iEconomics.com):

Facebook Chart

Investice do akcií Zuckerbergovy firmy se už investorům vyplácí. Na své investici už podle Krúpy vydělávají v průměru okolo deseti dolarů za jednu akcii.

Čtvrteční obchodování uzavřely akcie amerického technologického kolosu na hodnotě 183,75 dolaru, přičemž před čtrnácti dny se propadly během rekordního pádu na 176,3 dolaru za jednu akcii. Za uplynulé dva týdny tak akcie posílily o více než čtyři procenta.

Tehdejší propad jasně ukázal, investoři jsou sice ochotní tolerovat záplavu negativních novinových titulků, ale nikoliv špatná čísla internetového kolosu. Dosud totiž stáli při firmě i během největších skandálů a až minulý týden se od společnosti odvrátili.

Důvodem bylo zklamání ze zveřejněných výsledů firmy a prohlášení finančního ředitele Facebooku Davida Wehnera o prudkém zpomalení růstu příjmů ve druhé polovině letošního roku, což vyvolalo obavy o budoucí zisky společnosti.

V minulosti přitom firmě neublížil ani skandál se zneužitím dat o uživatelích sociální sítě v amerických prezidentských volbách. Jednalo se o zneužití dat padesáti milionů uživatelů, které získala analytická firma Cambridge Analytica, jež je použila ve volební kampani ve prospěch amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Facebook se úspěšně bránil tím, že výzkumník Aleksandr Kogan firmě lhal, že data sbírá pro výzkumné účely. Místo toho je prodal Cambridge Analytika, za níž stojí miliardář a podporovatel Trumpa Robert Mercer. Později vyšlo najevo, že Facebook sdílel data například i s čínskými výrobci chytrých telefonů.