Kvůli uniku dat v USA blokují desítky karet i české banky

platební karta

platební karta Zdroj: profimedia.cz

Tuzemské banky preventivně zablokovaly několik desítek platebních karet. Důvodem je únik citlivých dat v USA. Ze společnosti Global Payments, která zprostředkuje elektronické platby, unikly údaje o držitelích 1,5 milionu karet. Zneužití kvůli tomu banky v Česku ale zatím neevidují, vyplývá z vyjádření velkých bank.

Ze systému společnosti Global Payments byly ukradeny informace, které umožňují vytvořit falešné platební karty s přístupem na účty skutečných uživatelů karet, informovaly asociace Visa a MasterCard. Zneužití platby však lze zabránit v případě, že platební systémy u obchodníků vyžadují využití bezpečnostního kódu, který je uveden na zadní straně karty.

„Na základě upozornění karetních asociací jsme preventivně zablokovali zhruba dvě desítky potenciálně ohrožených karet. K žádnému zneužití ale nedošlo,“ uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Preventivně několik kusů platebních karet zablokovala i Česká spořitelna nebo ČSOB.

Mluvčí ČSOB Pavla Hávová zdůraznila, že k úniku karetních dat došlo u společnosti Global Payments v USA. „Nelze tedy zaměňovat s únikem dat od společnosti Global Payments Europe, se kterou banky na českém trhu úzce spolupracují v oblasti platebních karet,“ uvedla.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o únik dat v USA, předpokládáme, že nedojde k ohrožení dat našich držitelů platebních karet v České republice. Přesto jsme preventivně přijali zvýšená bezpečnostní opatření ve spolupráci se společnostmi Visa a Mastercard,“ řekl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. „V souvislosti s informací o úniku dat ze systémů společnosti Global Payments, jsme nezaznamenali zvýšené riziko zneužití platebních karet,“ uvedla mluvčí Komerční banky Monika Klucová.