Kypřané chtějí přesunout sedm miliard eur do zahraničí

Kypr

Kypr Zdroj: ctk

Kyperské banky, které jsou kvůli finanční krizi až do úterý pro klienty uzavřené, už obdržely od vkladatelů elektronické příkazy k finančním převodům do zahraničí v úhrnné částce nejméně sedmi miliard eur (asi 180 miliard korun).

Evropská unie bije na poplach a snaží se přimět kyperskou vládu, aby přesun velkých částek zmrazila i po otevření finančních ústavů. V opačném případě kyperským bankovním domům hrozí bankrot.

„Kyperské úřady mají do úterý na práci tři věci: předložit důvěryhodný a životaschopný plán B, který nahradí záchranný plán zamítnutý parlamentem, dlouhodobě zablokovat kapitál uložený v bankách, a pak také připravit fúzi dvou největších bank, které jsou v potížích,“ řekl agentuře AFP zdroj z Evropské unie, který si nepřál být jmenován.

Podle stejného činitele je jinak Kypr vystaven vážnému riziku, že bude muset opustit eurozónu. Podle zdroje AFP se předpokládá, že klienti chtějí do zahraničí převést mnohem víc peněz, než jen sedm miliard eur.

Rozhodnout musí vláda

Rozhodnutí zablokovat kapitál je čistě na kyperské vládě. Smlouvy Evropské unie tuto eventualitu připouštějí. Pokud by kyperské banky zbankrotovaly, musely by vyplatit klientům garantované vklady na základě pravidel EU do výše 100 tisíc eur (2,5 milionu korun). Kyperský bankovní systém by se z toho dlouho nevzpamatoval, protože už nyní ztratil důvěru investorů a málokdo bude na ostrově ukládat velký kapitál, usoudil rovněž zdroj AFP.

Cizinci drží asi polovinu ze zhruba 68 miliard eur uložených v kyperských bankách. Mezi hlavní zahraniční vlastníky kyperských kont patří Rusové, Britové a Řekové.

Česká národní banka dnes informovala, že pohledávky českých bank vůči úvěrovým institucím na Kypru jsou dlouhodobě zanedbatelné a podle aktuálních dat ke konci roku 2012 byly nulové. Případné zdanění vkladů na účtech v kyperských bankách, o němž se i po zamítnutí kyperským parlamentem stále spekuluje, se tedy českých bank nedotkne.