Levné peníze lákají i zkrachovalý Detroit. Chce vyměnit bondy za 16 miliard

Centrum Detroitu

Centrum Detroitu Zdroj: prof

Vylidněný Detroit
Opuštěný kostel v Detroitu
Vylidněný Detroit
Vylidněný Detroit
Vylidněný Detroit
17
Fotogalerie
Někdejší srdce amerického průmyslu by rádo využilo současných rekordně nízkých úroků. Starosta Detroitu Mike Duggan chce na finančních trzích získat 660 milionů dolarů (16 miliard korun). Předčasně by jimi splatil městské dluhopisy vydané ještě před vyhlášením bankrotu v roce 2014. Město by sice dlužilo nominálně stejnou částku, díky tomuto kroku by ale mohlo platit méně na úrocích.

„Nebýt rekordně nízkých úrokových sazeb, tento krok bychom neplánovali,“ řekl pro agenturu Reuters finanční ředitel města Detroit John Naglick. Michiganská metropole by tak mohla ušetřit část svých výdajů a snížit daně z nemovitostí, jejichž výběrem jsou městské dluhopisy zajištěny.

Úroky u desetiletých a třicetiletých bondů dosáhly historických minim, respektive se k nim i kvůli poptávce investorů po amerických dluhopisech směřují. Výnosy třicetiletých AAA bondů klesají pod 2,5 procenta, v případě desetiletých k 1,5 procenta.

Podívejte se na snímky z vylidňujícího se Detroitu:

Této příznivé situace se snaží Detroit využít i přesto, že nad jeho hospodařením od vyhlášení bankrotu stále bdí zvláštní kontrolní komise. Opětovnou důvěru investorů ovšem město již částečně získalo před rokem, kdy prodalo dluhopisy za 245 milionů dolarů (5,9 miliardy korun).

Nynější plán je ale co do hodnoty možných udaných bondů značně ambicióznější. Dále ještě musí projít několikastupňovým schvalovacím procesem: záměr posoudí městská rada a v případném hlasování i zastupitelé. Poslední slovo by ale měla zmíněná post-bankrotová finanční kontrolní komise.