Lidé si loni vzali hypotéky na 184 miliard, trh stoupl o třetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Banky loni poskytly lidem rekordních téměř 102 tisíc hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. Předloni banky poskytly 85 900 hypoték za 143,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Ministerstva pro místní rozvoj. Letošní rok tak podle expertů zřejmě byl znovu rekordní.

Jedním z hlavních důvodů byl podle ekonomů pokles sazeb. Zatímco v roce 2014 byla průměrná úroková sazba 2,7 procenta, minulý rok sazba klesla na 2,14 procenta. Nejnižší sazba roku byla v červnu, a to 2,047 procenta. Hypotéky v celém loňském roce byly levnější, než byl průměr v roce 2014.

„Nárůst poptávky po hypotečních úvěrech byl loni stimulován dobrou náladou panující na trhu, která byla podpořena kombinací rekordně nízkých úrokových sazeb, pozvolna se zvyšujících cen rezidenčních nemovitostí a v neposlední řadě i nárůstem nabídky developerských projektů,“ uvedl předseda představenstva Hypoteční banky Jan Sadil.

Cz Interest Rate

Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám si lidé loni brali stále vyšší a vyšší hypoteční úvěry, doplnil analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Nahrával tomu i fakt, že mnoho odborníků se domnívalo, že sazby ke konci roku vzrostou.

Proto se klienti raději vydali do bank a sjednali si hypotéku za stále výhodnou sazbu. Tyto prognózy se zatím ale nepotvrdily a sazby se stále drží u dna, podotkl.

Podle expertů čeká hypotéky letos opět rekordní rok. „Poptávka po nemovitostech a hypotékách v závěru roku 2015 díky silné ekonomice ještě zrychlovala a letošní rok tak jistě přinese ještě vyšší čísla,“ míní ředitel skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Úrokové sazby podle něj zůstanou nízko a většina firem se chystá zvedat platy.

Hypotéky poskytnuté občanům (v miliardách korun)Hypotéky poskytnuté občanům (v miliardách korun) | ctk

Hypotečnímu trhu pomáhá nejen rostoucí ekonomika, ale i politika centrální banky, dodal analytik Home Creditu Michal Kozub. Její sazby jsou minimální a zájem o hypotéky bude růst nadále, protože centrální banka nic letos nehodlá měnit. „Pokud by platilo to, co ČNB očekává, tedy že zruší kurzový závazek v první polovině 2017, v tu dobu by měl vrcholit zájem o hypotéky. Protože spotřebitelé se budou snažit stihnout ještě levné hypotéky,“ podotkl.

Ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec, dodal že růst české ekonomiky letos neskončí, což bude lidi i nadále motivovat k investicím do bydlení.

Zvýšená poptávka se setká se stále větší ochotou bank půjčovat peníze. Držet je na účtech se jim totiž podle něj při současných záporných sazbách na evropském mezibankovním trhu nevyplatí. Varoval ovšem, že pokud tento příliv levných peněz bude pokračovat a zrychlovat, mohlo by to nastartovat další realitní bublinu.