Likvidace Agrobanky se zřejmě protáhne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Kvůli dvěma žalobám menšího akcionáře hrozí, že se likvidace zkrachovalé Agrobanky protáhne. Podle původních plánů měla přitom skončit v příštím roce. Napsal to dnes server Týden.cz. Žaloby se mají týkat rozhodnutí valné hromady z prosince 2010 a určení vlastnictví.

„Cílem bylo ukončit likvidaci v první polovině příštího roku,“ uvedl Petr Čermák z firmy Value Added, která je likvidátorem peněžního ústavu. Nyní je ale další osud likvidace Agrobanky v rukách soudů, dodal Čermák. Žaloby považuje za „trochu šikanózní“, žalující akcionář prý má totiž v bance jen velmi malý podíl.

Agrobanka vznikla v červenci 1990, stala se první tuzemskou nestátní bankou. V roce 1996 na ni uvalila Česká národní banka nucenou správu. Následně zdravou část Agrobanky koupila GE Money Bank, což se stalo předmětem mnoha žalob. Loni v červenci GE Money Bank podepsala s akcionáři Agrobanky dohodu o narovnání. Podílníci Agrobanky mají dostat 800 milionů korun. Jednotliví vlastníci akcií dostanou vyplaceno 15 procent jejich nominální hodnoty. Podle uzavřené dohody budou zastaveny žaloby vedené proti GE Money Bank akcionáři Agrobanky.