Londýn bere byznys Wall Street

Londýnské City

Londýnské City Zdroj: HB Reavis

Londýnská burza (LSE) hledá cesty, jak se vymanit ze stínu Wall Street. Druhé housle má přestat hrát díky akvizici zámořské značky Russell, za kterou se skrývá tvůrce známých akciových indexů, stejně jako správce aktiv za desítky miliard dolarů. Třímiliardový deal může být uzavřen do měsíce, pro londýnskou burzu by šlo o největší obchod za její 213letou historii a o doposud nejagresivnější průnik do amerického burzovního byznysu.

Russell se stal jakožto prémiová vstupenka na Wall Street předmětem zájmu hned několika velkých finančních skupin. Londýnská City musí přeplatit indexové impérium MSCI, stejně jako Imperial Bank of Commerce, která se chystala na zteč americké burzy ze sousední Kanady. Nákupem by Britové získali horké želízko v ohni zámořského obchodu s akciemi, kde je Russell dobře zaveden mezi tradery i fondovými manažery.

Skupina Russell zahrnuje rodinu respektovaných akciových indexů, jako je Russell 2000 sledující akcie dvou tisícovek malých a středně velkých amerických společností, součástí je však i poradenská divize, stejně jako investiční společnost, jež aktuálně nakládá s 260 miliardami dolarů.

Spekulantům vstup povolen

Na nákupech londýnské burzy se mohou přímo podílet i spekulanti. Část obchodu totiž hodlá burza financovat vydáním nových akcií. Analytici RBC Capital Markets předpokládají, že na trh přistanou akcie za 820 milionů liber, což odpovídá skoro pětině současné hodnoty londýnské burzy.

Britský akciový trh začal v posledních letech na svého amerického rivala ztrácet pomalejším růstem akciových obchodů. Zatímco Wall Street se z finanční krize otřepala relativně rychle, trhy na starém kontinentu zůstaly své někdejší obchodní hyperaktivitě stále dlužné.