Londýn má být centrem islámských financí. Přeje si to britský premiér

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Britský premiér David Cameron dal najevo, že usiluje o to, aby se Londýn stal jedním z hlavních center islámských financí. Podle tiskových agentur na Světovém islámském ekonomickém fóru, které se koná v britské metropoli, mimo jiné oznámil, že Británie vydá jako první západní země islámské dluhopisy, sukúky.

David Cameron prohlásil, že Londýn je už nyní významným centrem islámských financí v nemuslimském světě. Ale jeho ambice sahají dál. „Chci, aby se Londýn stal vedle Dubaje a Kuala Lumpuru jednou z velkých metropolí islámských financí na světě,“ zdůraznil.

Islámský investiční trh od roku 2006 rychle roste a jeho hodnota by podle očekávání měla v příštím roce dosáhnout 1,3 bilionu liber (39 bilionů korun), napsala agentura AP. Za jeho centrum je nyní považováno malajsijské hlavní město Kuala Lumpur, ale Londýn se v této oblasti v poslední době intenzivně snaží na sebe upozornit.

Británie úmysl vydat islámské dluhopisy oznámila už před pěti lety, ale nákladnost tohoto záměru jeho realizaci zatím znemožnila. Nyní plánovaná emise, předpokládaná v příštím roce, by měla dosáhnout 200 milionů liber. To je méně než pětina původně zamýšlené částky, ale smyslem tohoto kroku je zvýšit status Londýna, než diverzifikovat britskou investiční základnu, napsala agentura Reuters.

Cameron vábí obchodníky z islámských států

Dluhopis (též obligace) je cenný papír zavazující emitenta splatit majiteli dluhopisu určitou peněžitou částku a také příslušný úrok. Jelikož ale islámské právo zakazuje půjčování na úrok, islámský dluhopis, sukúk, zajistí investorovi částečné vlastnictví konkrétního aktiva, a peníze tak vydělá podílem na zisku.

„Investovat v Londýně je dobré pro vás a otevřít Londýn vašim investicím je dobré pro nás,“ vábil Cameron podle AP na 1800 vedoucích politiků a obchodníků z islámských zemí, mezi nimiž byli například jordánský král Abdalláh II., afghánský prezident Hamíd Karzáí a pákistánský premiér Naváz Šaríf.