Londýnská City se brání, britští politici jí pomohou

Bank of England

Bank of England Zdroj: profimedia.cz

Finanční sektor není v žádné zemi tak důležitý jako ve Velké Británii. Podle organizace TheCityUK se finanční služby v loňském roce podílely na celé ekonomice 8,9 procenta. O rok dříve to přitom bylo celých deset procent. Britští politici by neradi viděli upadat význam tohoto lukrativního odvětví. Právě transakční daň by mohla řadu institucí přimět opustit Londýn i Evropu.

Premiér David Cameron tak za ostrovní bankéře lobbuje, kde se dá, a tvrdí, že zavedení takzvané Tobinovy daně by zabilo britský finanční sektor. Časté jsou jeho ostré výměny názorů s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Když v lednu Sarkozy prohlásil, že Francie daň z finančních transakcí zavede klidně sama již letos v létě, Cameron opáčil, že francouzské banky budou na ostrovech vítány.

„Toto není zdanění bank, ale jejich klientů,“ prohlásil na podzim George Osborne, britský ministr financí, který tak upozorňoval na to, že daň nakonec zaplatí koneční zákazníci bank.

Brity rovněž pobuřuje fakt, že Evropská komise odmítá jejich námitky o ničivém dopadu daně na tamní finanční sektor, a přitom si nikdy nezadala analýzu dopadu zavedení daně na jednotlivé členské státy EU.

Britský finanční sektor, kterému se přezdívá City podle městské části v srdci hlavního města Londýna s nejvyšší koncentrací finančních institucí, se ve fiskálním roce 2010/2011 na celkovém objemu vybraných daní podílel více než dvanácti procenty. A těchto peněz se britští politici nebudou chtít v žádném případě vzdát.