Lucemburskou divizi problémové banky Dexia koupí katarský fond

Dexia

Dexia

Katarská investiční společnost Precision Capital koupí za 730 milionů eur (18,5 miliardy korun) Banque International Luxembourg (BIL), divizi privátního bankovnictví rozprodávané belgicko-francouzské banky Dexia. Společnost vlastněná členy katarské královské dynastie Sání se na tom dohodla s lucemburskou vládou, které na BIL zůstane desetina akcií, sdělila Dexia.

„Katarská investiční skupina Precision Capital získala 90 procent podílu, zbylých deset procent dostane Lucemburské velkovévodství,“ uvedla Dexia. Precision Capital již od finanční krize investovala do více evropských bank, před třemi lety například poskytla krizové financování britské Barclays.

Banka Morgan Stanley v říjnu odhadla hodnotu BIL na 1,0 až 1,7 miliardy eur. Odděleně budou ale prodány podíly BIL v investiční společnosti Dexia Asset Management Luxembourg a RBC Dexia Investors Service, zatímco podíly v Dexia LDG Banque a ve firmě Parfipar se převedou na mateřskou Dexii.

Dexia se v říjnu stala první obětí evropské dluhové krize a zároveň první velkou evropskou bankou, která od finanční krize let 2008 a 2009 potřebovala státní pomoc. Do problémů se dostala kvůli investicím do dluhopisů zemí eurozóny postižených dluhovou krizí. Dexia byla rozdělena, Belgie jednostranně zestátnila retailovou divizi, ostatní divize se prodávají.