Magnát Zach vydá bondy za stamiliony, chystá přestavbu diplomatické čtvrti

Diplomatická čtvrť v pražské Troji

Diplomatická čtvrť v pražské Troji Zdroj: ctk

Mediální magnát Ivan Zach našel nový způsob, jak na trhu získat další kapitál pro svůj realitní byznys. Jeho společnost Ges Real vydá dluhopisy v nominální hodnotě 400 milionů korun. Investorům je prodá o pětadvacet procent levněji a v roce 2022 jim vyplatí plnou cenu. Výnos do splatnosti má být ročně pět procent. Prospekt bondů schválila ČNB.

Manažerem emise je investiční společnost Conseq. Dluhopisy mají sloužit jako doplňkové financování celého byznysu Ges Real. Na jeho kapitálové struktuře se budou podílet z dvaceti procent. Z šedesáti procent jí budou tvořit bankovní úvěry, pětinu zaplatí Zach ze svého.

Většinu peněz z bondů použije miliardář Zach na investici připravovaného obytného projektu v Praze v Troji. Neofunkcionalistický bytový komplex na dohled od Trojské vinice bude mít po rekonstrukci patnáct tisíc metrů čtverečních tvořených velkými luxusními byty.

Jediná nabídka

Finance získané prodejem dluhopisů uvolní developerovi kapitál, který dal v roce 2011 do akvizice diplomatické čtvrti. Tendr ministerstva zahraničí tehdy vyhrál s cenou 395 milionů korun. Byla to nejnižší cena požadovaná úřadem. Přes zájem patnácti firem totiž nakonec podal nabídku jen Zach. Investor počítá s tím, že realizace projektu v Troji odstartuje ještě letos. Dokončení odhaduje na roky 2020 až 2021, tedy ještě před splatností vydaných dluhopisů.

Projekt v Troji vlastní Ges Real napůl se společností Pod Děvínem. V ní má podle posledních dostupných údajů podíl také Luděk Fabinger. Ten měl na krku soud kvůli pokusu vyvést přes fiktivní pohledávku peníze ze zkrachovalé společnosti H-System. Její představitelé před více než dvaceti lety vybrali od klientů peníze na bydlení, závazky ale z velké části nesplnili. Prvoinstanční soud Fabingera letos v únoru zprostil obžaloby. Státní zástupce se však odvolal.

Společný byznys s Fabingerem si Zach pojistil smlouvou o smlouvě budoucí kupní. Když by došel přesvědčení, že Fabingerova firma Pod Děvínem nejedná v Troji ve shodě s Ges Real, má Zach právo ve společném podniku na získání dodatečného podílu. Ten by mu pak umožnil mít plnou kontrolu nad vedením, strategií a obchodem luxusního bytového projektu.

Ges Real má v realitním zásobníku ještě rezidenční projekt v centrální části Karlových Varů. Vlastní rovněž rozsáhlé pozemky u Průhonic poblíž dálnice D1.