Majitel pobočky Partners Market: Podnikat ve financích je sázka na jistotu

.

. Zdroj: Shutterstock

Jirka Matusík studoval ekonomii a finance na Vysoké škole báňské v Ostravě. Už během studia obchodoval s komoditami na burze a krátce po škole se mu splnil sen – získal místo ve velké makléřské společnosti.

„Po dvou letech jsem zjistil, že realita není tak růžová a s představami, které jsem měl, se dost rozchází. Rozhodl jsem se svého snu vzdát,” popisuje Jiří matusík bod zlomu. Přesto je dnes úspěšným podnikatelem. Už šest let vlastní s manželkou a kamarádem úspěšnou bankovní a poradenskou pobočku Partners Market ve Frýdku-Místku. Jiří MatusíkJiří Matusík | Partners Financial Services

Jak je možné, že člověk z korporátního prostředí, který neměl s finančním poradenstvím žádné zkušenosti, dosáhl v podnikání úspěchu? 

Vedle přesvědčení, že správné je investovat hlavně do zaměstnanců, jsem byznys stavěl také na stabilních produktech, to je moje strategie. Zaměřili jsme se na produkty neživotního pojištění, můj společník má s ohledem na své zkušenosti na starosti bankovní produkty a já se ženou se staráme o zbytek. Důvěra zaměstnanců a klientů je pro mě nejdůležitější, díky tomu se mohu procházet po Frýdku v klidu a s čistým svědomím.

Jak se v současné době daří vaší finanční pobočce?

Oblast financí má to kouzlo, že je vlastně úplně jedno, jak se ekonomice daří, zda jsou nějaké krize a podobné záležitosti. Obyčejný člověk v každé době finance musí řešit, a tudíž i v časech koronaviru tomu není jinak. Dokonce bych řekl, že určitá skupina jinak hodně vytížených klientů má najednou časový prostor a řeší s námi své finanční záležitosti právě díky lockdownu. Samozřejmě produktová skladba se s ohledem na danou situaci mění, takže aktuálně hodně řeším zajištění příjmu a vytváření rezerv.

V čem se vaše podnikání aktuálně změnilo?

Pokud se bavíme o druhé vlně, tak už ta změna nebyla tak výrazná jako v případě jarního lockdownu. Hodně zavedených procesů z první vlny jsme ani v meziobdobí neopustili, a proto těch změn nebylo tolik. Asi nejzásadnější je možnost potkávat se s klienty skrze videokonference. Dokonce po první vlně, kdy jsme tuto možnost zavedli, si někteří klienti i po uvolnění opatření nadále vyžadovali tento druh schůzky.

Co vám ještě pomohlo?

Další významnou změnou bylo a je sjednávání smluv na dálku – ve své podstatě jsme díky technologiím schopni 90 % požadavků klientů probrat přímo přes videokonferenci a sjednat vše na dálku. Je to úžasná věc, kdy opravdu pracujeme velmi efektivně a šetří to čas na obou stranách. Sice osobně jsem vždy preferoval osobní setkávání a myslím, že i po koronaviru se k tomu vrátíme, ale mnoho aktivit z denní rutiny přeneseme na tyto moderní platformy – krátké servisní schůzky, menší úpravy ve smlouvách apod.

Máte obavy z budoucnosti?

Co se týče budoucnosti, tak se nebojím. Všeobecně se domnívám, že kdo svoji práci dělá dobře, tak si najde své klienty, kteří se budou vracet a doporučovat tuto službu. Naopak vnímám, že potřebnost služeb kvalitního poradce nadále poroste. Díky legislativním nařízením roste nutnost poradců se čím dál více vzdělávat, podstupovat různé zkoušky a dlouhodobě na sobě pracovat. To povede k „profesionalizaci“ našeho oboru a dlouhodobě k vylepšení jména finančního poradce jako profese.

Co byste dnes jako finanční odborník doporučil podnikatelům?

Situace v mnoha jiných oborech není jednoduchá, proto je potřeba hledat případné nové cesty, jak se dostat ke klientům a jak nabídnout své služby. Někdy to chce vystoupit z komfortní zóny, změnit své myšlení a přístup.

Co dnes doporučujete svým klientům?

Tady se vlastně nezměnilo nic – naše služba ze své podstaty je zaměřena na ty nejdůležitější finanční oblasti – v první řadě zajištění příjmů a vytváření si rezerv. Na to potom navazují další oblasti, kde samozřejmě již záleží na bonitě klienta a jeho přáních a potřebách.

Jak rozjet vlastní finanční pobočku?

Inspirujte se na webu Partners.cz v sekci Kariéra nebo nám přímo napište na zuzana.kralikova@partners.cz.

Také vy se můžete stát součástí Partners! Nastartujte novou kariéru ve financích na zaměstnaneckých i podnikatelských pozicích. Pošlete svůj životopis na prilezitost@partners.cz  nebo navštivte web Partners v sekci Kariéra. Je čas na změnu: www.partners.cz.